mari memfollow.. kengkawan.. kalo sy tak follow balik let me know ehh..

senyumm

Promosi Keahlian 2011

Friday, September 30, 2011

cerita hantu bangi..

UuuuuUUUUUuUUUUUU..--amek feel seram dulu.. ahahhaha padahal tukang tulis ni penakut...
cerita bukan dr umah aku, tapi diceritakan oleh pak mentua..

dalam bulan 9 hr tu, pak mentua dan kariah surau kawasan rumah dia dijemput untuk majlis tahlil dan yassin di sebuah rumah banglo di tepi bukit  kat kawasan situ juga..

banglo tu dimiliki oleh seorang pilot.. tak pasti dah berkeluarga ke belum. tapi rasanya dia duk sorang rumah tu..disebab kan kekangan kerja sebagai pilot.. memang dia SELALU tak ada di rumah .. n kalo orang tak tahu ingat memang rumah tu hanya rumah singgah orang2 kaya sahaja..

disebab kan untuk menjaga property dalam umah tu.. tuan rumah ni pasang cctv dan link terus ke balai polis.. so encik2 polis ader la kerja tambahan memantau rumah terbabit..

pada suatu malam, memang dah tahu tuan rumah ni tade, encik polis sedang melihat cctv rumah en pilot ni di balai,.. didapati ader seorang perempuan buka pintu, masuk n buka lampu n berlegar legar dalam umah tu.. (macam rumah sendiri) en polis ni bergegas la ke rumah tersebut.. 

tapi.. apa yang ada.. rumah tu GELAP GELITA.. uuuuUUUuuuUuUu.. meremang en polis tu.. dan aku jua...
maka kejadian itu berulang  a few times.. sy tak tahu lebih details tentang itu perempuan....

tapi pas raya ni..en pilot dah nak duk rumah tu for GOOD, dan tak terbang2 lagi, maka dia menjemput la orang tuk tahlil .. hehehhehe

tak seram eh.. mencikkk.. tak tahu napa.. tapi masa pak mentua cerita, kami adik beradik menjerit2 seram..
siap tegak bulu roma.. huhuhuhuhu...

tak pe lah tu je lah.. ahahhahaa

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

tq astro making my life richer..

kene bayar dahhh.. info klik nih..

adoi pas ni tado la nak pujuk mia bagi tgk bb tv. huh!


BABY TV

CHANNEL 618

To all Astro subscribers, thank you for watching our preview of Baby TV - the world’s first channel dedicated to infants, toddlers and their parents.

The preview will end on 30th Sept. Subscribe to Baby TV now, on Astro channel 618 at just RM 5 per month.

To subscribe, call 1 300 82 38 38 or SMS: ASTRO10 digits Astro Account Number#babytv and send to 32888. (Eg. ASTRO 1234567899#babytv)

Standard telco charges apply. For Terms and Conditions, log on to www.astro.com.my

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

macam-macam mia #3

pagi tadi masa mami tgh mandi.. mia dah bangun dah..

dengar mia gelak2 abi agah..

pastu dengar:

abi: miaaa.. mia saaaaayanggg aaaaa...
mia: abiiiiii.....
abi: pandaaaiiii ..

abi : miaaa.. mia saaaayangg maaaa....
mia: maaaakannnnn..
abi: erkkk samo ngan mak ehh..

mami: miaaaaa sayang mami la.. bukan makan!!
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

pujuk anak..

pujuk ke manjakan anak eh? errr ntah la..
anak dara saya sekarang dah berumur 1tahun 9 bulan..

sangat kuat merajuk..pastu pandai dah.. kalo mami ngan abi marah.. dia ckp..
"nak kak pipin.. kak pipinn...."
haishhhhh luluh hati mak nak.....

nak kata aku tinggal2 kan dia selalu.. tak pernah plak tinggalkan selain g keje..
tapi abi selalu sakat dia wat nangis,
mami plak cepat marah...
ye la.. kalo bole mami tak nak dia overspoil..

tapi tu la kalo ngan kak pipin..tak pernah nak marah dia..
sayang sangat , manjakan dia..
uhhuhhuhuh..

camne eh? ader cadangan tak?
kalo yang cadang ko jaga anak sendiri.. wa tak layan..
cadangan biar bernas ikut situasi bukan ikut sedap tekak ok.. -peace!

semalam , masa nak amik dia dia nangis2 siap nyorok kat kaki kak pipin tak nak balik..
sebab nye pagi semalam masa hantar dia, dia ckp.." nak ikut mami..." tapi aku tinggalkan jugak dia semalam sebab dah lambat kott nak  g kerja.. tu dia majuk tak nak ikut aku balik..

mcm2 pujuk dia semalam.. kata nak g kedai la...nak g tengok bird la..
nak g kat abi la.. sume tak laku.. 

sebab aku super penat semalam, aku malas nak layan rengek2 ni.. angkat aja ikat lam keta, jalannnnn..
dalam kete kesian plak aku tgk nangis mcm orang kene culik je.. histeria dalam keta..

aishhh... buat tak layan.. bawak kete laju-laju.. elok-elok.. terus g taman mainan blakang umah tu..
memula dia nangis lagi, pas aku dukung kuar dr kete nampak taman, terus dia jeritt...
WOWWWWWW.... pastu tetiba cium aku.. taaaayang mami..amboiii bodek power nih.. ikut perangai sapa ni..



mia dah jadi penakut nak main gelongsor.. ngeee sebab ader sekali dulu abi masuk kan dia dalam gelongsor terowong tu terus mia jadi pobia nak turun gelongsor lagi.. so semalam xtiviti dia panjat2 ngan main kuda2 ni je la... ye la tu mia.. mami ngan baju kurung shocking pink  ngan hills lagi... layan kan aja... janji dia hepi..


sampai la kul 630.. adehh,, mami dah tak larat sangat dah,, penat+ lapa mia oii.. ngeee.. dah tak nak balik pulakkkkkkk... ckp kat dia pakshu ngan abi ader kat umah . terus ckp.. JOM..... ahahhahaa.. sian mia asik kene dummy ngan mummy je.. hehheheheh nak wat cemana... ni la org kata tipu sunat eh? eh bila pula tipu bersunat? hahahhaahahha...
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Tuesday, September 27, 2011

otsukaresama puting-san

      otsukaresama puting-san- (thank you for your hard work, encik puting) kopipes dr ayat makshu mia...


heheh akhirnya putus jua..

reaksi mia.. tade reaksi.. sebab dia juga yang putuskan..

masih bertahan walau dah +-3 hari..
cume kekadang dia mintak nak putingggg...
mami ckp.. mia lupa ye.. puting da putuss..

nak tido dia nyoyot la kejap putus tu..pastu dia bukak letak atas kepala..
pastu tido..
hahaahha.. harap2 beretrusan la..

tapi dia mcm ader satu habit.. kalo kita tak tego, kadang2 dia sumbat jari dalam mulut.. so kene perhatikan n tegorrr.. ngeeee..
anak mami dah besar kannn..



Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Thursday, September 22, 2011

mia ke KLIA..

erh cita kawin bertangguh lagi.. heheheheh.. nanti lah nak citer mlm tadi nye kisah dulu..

ngee mlm tadi pegi KLIA menghantar maksu mia nak pulang ke DUBLIN.. 
huhuhu .. sebelum ni mia tak berapa rapat ngan maksu.. sebab jarang jumpa.. ader la sekali dua skype..
tapi bila maksu balik rapat pula dia ngan maksu..
heheh maksu ajar mia main piano 
tu buat mia makin sayang ngan maksu..

heheheh.. sebenarnya pergi ngan abi+tok ma+tok bah + uncle ihsan
tapi amik gamba mia ngan abi je..
hehhehe 
kalo nak gamba lain tunggu kalo uncle ihsan ader masa nak upload nanti sy cilok.. err boleh kan ihsann... heeheh

 mia suka nak naik troli ni.. mami risau takut kaki tersepit.. tak bah ngan abi rajin melayan dia tolak atas troli..


 sebab sampai awal.. dah kenyang makan mc D, pergi berurut pulak..
yang kelaka kat papan tanda tu ader tunjuk gamba note seringgit, 5 ringgit dan 10 ringgit..
mia tunjuk kat duit tu ader gamba orang pakai tengkolok kan..
mia ckp.. " MAMI.. NI ATOKKKK"
hahhahaha.. sesuka je..

hahhaa tgk abi sampai terlelap2.. kemain dia 15min berurut.. mami 3 min je taw..


tade keje dua beranak.. lari2 peluk tiang.. huhuh pastu melekat kan pipi nak amik sejukkk..
adoii.. mia ikuttt je apa abi buat.. hehehheeh


dah pukul 10 lebih mia dah ngantuk..
pas maksu dah masuk gate..
mia g kejar..
mak suuuu.. mak suuu.. hahahha slamba je dia nak rempuh orang yang cek tiket tu..
huhuhu
sedih la tu... mak su tade,,
takpe.. 6 bulan je lagii.. pas ni maksu kat peneng plak..
pastu maksu pakai uniform putih mcm mak teh..
hehehehe
besok2 mia pulak ye nak.. 
aminnn..

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Wednesday, September 21, 2011

mia dan Alif Ba Ta

video
hehehe.. Alhamdullilah.. sepanjang bulan kenduri ni adik beradik dan ipar duai rajin berkumpul.. bila berkumpul kami suka buka youtube kat tv abah guna UNIFI.. huhuhuhu.. sangat best ok tgk video kemain besau.. hehhehe..

tapi most fav adalah video Alif Ba ta.. hehhe sowi tak leh nak paste sebab opis aku block u tube.. korang search aja.. tgk ader 2 budak kecil karton baca alif ba ta..

mia ngan fahry suka sangat..
pastu lately ni kalo mia sorang2 dia suka baca sendiri.. Alif ba ta.. Alhamdullillah kenkadang dah boleh sampai ghain tanpa bantuan.. pastu kita back up dia leh sambung sampai ya..

so disebab kan dia dah boleh hafal, tadi aku jumpa flash card alif ba ta..
mari mengenal pula.. huhuh harap2 berjaya lah.. amin,,,

beberapa hari lagi mia berumur setahun 9 bulan.. :D
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

tahniah.. Mia naik Pangkat...

Alhamdullilah.. setelah mia berumur setahun 9 bulan, akhirnya mia naik pangkat..
lama tunggu, sedangkan rakan2 sebaya mia kebanyakan mia sume dah naik pangkat..

sampai ader yang tanya aik mia tak naik pangkat lagi?
heheheh

takpa sabarrr.. nii dah naik pangkat mami mia nak gebang satu dunia..
ngeee..

TADAAAAA...

akhirnya mia dah naik pangkat pampes.. dr saiz M ke saiz L...
ngeeee..
sejak pas raya agaknye makan banyak anak dara saya ni,
lebar n tebal sikit badan dia..
heheh so sekarang bila pampes berjalan dia saiz M dah abis,
try la beli pull up pants saiz L.

Alhamdullilah.. comel n molek n tiada kebocoran..

so auntie ayu, hujung bulan ni  nak mia nak oder saiz maman saiz L okeh..




ngeeee mami poyo gamba pampes pun nak amik.. hehhe sebab ni masa tgh tunggu orang muffin hantar muffin.. setengah jam bertapa dalam kereta..heheheh sib baik berbaloi baloi..
ngeeee.. okeh next sambung citer kawin lagi..

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Tuesday, September 20, 2011

cerita kahwin 1

nak cerita kawin banyak siri ni.. semoga tabah membaca (kalo ader yang baca) n semoga tabah menghapdet

17 sept wed adik ipar haku 
ni kira kali pertama akan berlangsung majlis nikah di rumah MIL..
 aku dr 2 minggu awal tu dah bz tak hengat..
kerja pun cilok2 balik umah..

huhuh mcm2 dugaan hadapi, dengan tempahan kek dikansel oleh bakers saat2 akhir
nak cr tukang buat kek yang baru dengan harga budget..
tempahan muffin batal sebab kedai tutup.
nak cr tukang buat muffin pada rege budget jugak..
aiii pinsan mak..

sib baikkk.. my dear bestfriend @ kakak sayam sanggup mengorbanakan diri..
tak tido malam dia pk.. tq kak.. jasa mu kukenang.. 
meh tengok hasil keras tangan dia kata .. 
bagi aku ok sesangat lah.. dah la short notice..
cube tempah awal2.. kompom gempak gilaa..


tgk.. comelkan.. hehehhe sehari sebelum majlis aku mintak dia buat kapkek Fondant..
mahu tak pinsan akak aku.. tapi dia sanggup terima cabaran..

ngeee sib baik tuk hantaran.. kalo tak selamat haku telan..

yg ni lagi satu.. nak bagi pihak lelaki as desert kat meja mereka..
nak layan aku jugak nak buh itu nak buh ini..
haaaaa. semputtt dia..
korang.. yang ni aku sempat makan yg belum design..
sedap hokay.. 
so jgn ragu2.. boleh carik dia disini untuk tempahan..


mahu pitam tgk kek ni? ahkak pun lagi nak pitam  masa carik orang yg sudi menerima tempahan..
disaat2 akhir tukang buat kata tak boleh buat..
cari bakers lain ader kata mustahil..
sampai aku dan akak ayu tadi hampir2 ingin menguli sendiri lah kek ini..
tapi mengengangkan very short notice aku takut nanti sesama kene darah tinggi..

akhirnya seperti dalam gamba ader link tokeynya..
sanggup buat walau harga tinggi sikit dari buget..


Alhamdullilah.. walau tak sama 100% seperti yang di design tapi aku puas hati..

masa kek ni sampai, orang amik gamba berpuluh2 kali.. lupa jap kat perantin..
ahahahah
pengantin pun makan secoit je..
huhuhu so selebih nya ahkakkkk juga makan..
takpe la ..


Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Wednesday, September 14, 2011

akhirnya kau pergi..


jumaat 6.00 pagi, tersedar dr tido dapat sms dr adik ku cik pelangi.. 
"wan dah nazak, doa kan wan"
 sebetulnya msg tu smpi kul 4 pagi++ 

aku memang tak sedar sebab keletihan malam sebelumnya buat doorgift tuk wedding..
terus aku call mak.. dengar suara mak sayu, mak tak kasi balik kg lagi.. mak kata ader apa2 dia bg tahu..

otak aku blank.. bangun terus mandi dan bersiap ke ofis.. hakikatnya konon nak masuk lambat nak tido lebih skit.. tapi dah tak boleh tido..

sepanjang perjalanan aku asik berfikir.. apa memori aku bersama wan,
ye.. tak banyak,.. atau aku tak ingat..
tapi aku tahu, aku tak pernah rasa marah kat wan.. --ape la aku ni kat nenek sendiri pun nak gadoh kan..
aku cuba recall aku penah kecik ati ke kene marah ke..
nan hado.. 

yang aku tahu aku jumpa wan setahun 2 kali..
raya puasa+raya haji
kalo dihimpun kan dalam 365 hari tak sampai 10 jam pun aku jumpa wan..

mula aku rasa ralat. sesal dan tak menentu..
mula terngiang2 kat telinga jerit wan masa kat rumah kampung dulu..

"wokkk makannn.. "
"wokk jgn main kat tangga tu"

oh ye aku ingat wan penah mandikan aku dia yang timba air dr perigi ..
masa tu aku sekolah rendah..
dia tgh basuh baju kat tepi perigi tu aku kaco kata nak mandi..

masa tu best sangat,,air sejukk wan mandi kan aku..

pastu sejak wan pindah rumah teres aku dah jarang balik..
sebab bagi aku dah kurang feel dr duduk rumah kampung+ komitmen belajar+takde transpot n mcm2 alasan..
YA ALASAN aja...

masa duduk rumah teres wan ader kene strok, tapi dia masih lagi boleh berjalan guna tongkat
tapi aku selalu buat lawak.. kalo nak tunggu wan ke bahagian rumah tamu depan, 3 hari nanti sampai la...

dia tak pernah marah, bah kan mengiya kan aja...

sampai aku dah beranak, bila mak datang umah aku, kalo wan call, mesti dia nak ckp ngan mia..

"miaaaa.. moyangg niii.."
anak aku kecik lagi ader masa dia balas ader masa dia snyap je..

dia nakkk jugak ckp ngan mia..
kesian dia.. 
tapi kenapa aku tak call dia?
susah sangat ke?

YA Allah.. lepas satu2 aku recall sampai apa pun aku tak boleh buat kerja..

sampai lah dah tengah hari abah aku call .. suruh balik,
aku tetap tak sempat jumpa wan

masa jenazah wan dimandikan,
aku hanya tinjau2..
aku nak juga mandikan wan
mcm mana wan mandikan aku dulu penuh kasih sayang..
tapi sebab mak aku tak kasi, takut nanti mia nangis pulak..

hati aku sayu... sehingga la sebelum wan ditutup muka dengan kafan, kami semua sepupu2 beratur nak cium wan..
penat aku telan air mata, agar tak tertimpa padanya..
wan.. maafkan along, bila wan dah tak ada, br along tahu rindunya kat wan..
bila tgk atuk br tahu sepi nya dia tanpa wan..
maafkan along sebab tak call wan,
maafkan along sebab jarang balik jenguk wan,
maafkan along sebab nakal..

semoga wan berbahagia disana..

wan pergi pada umur 76 tahun jumaat 345 petang 9/9/2011


gamba wan dan atuk aku amik dr pesbuk sepupu aku.. 
masa hari raya tahun ni.. 
sungguh.. memang Arwah sungguh ceria pada raya kali ni..
senyumm aja..
tgk mia lari2 sengihh aja..
sambil panggil.. wokkk meh kan moyang.. 
mia pulak lari2 je dalam umah.. huhuhu

dah tak mampu nak tulis.. kalo ader yang baca, sedekahkan lah AL Fatihah tuk wan saya..terima kasih..

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Tuesday, September 6, 2011

kenapa garfu?

kenapa garpu? tanya akak opis aku ni.. aku plak.. mana? mana garpu?
hahhaha sungguh tak perasan..
dia kata dr semalam memang aku buh garpu atas keyboard..

aku pun tade sebab..
mungkin 2 hari ni aku asik tgk gamba kek tensen...
adakah garpu tu sebagai penyediaan tuk aku terkam kek?
ahhh peninggg,,,

p/s: garpu ke garfu eh? sama je kan

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Pecah!! akhirnya..

pecah dara  tabung sudahh.. demi melayan kegilaan tetiba rasa nak beli waffle maker..
ahahahha.. ye lah pas raya kan.. mana nak carik duit selit2..
pastu terpandang tabungan ghaib aku kat opis..
oh penuh sudahh..

harus la buat kerja di tengah malam.. demi tak kasi anak kaco konstrasi nak mengira..
mia ngan abi dah tido..
mami senyap2 kira duit tabung..


hasil 3 bulan nye tabung.. ada la.. rm129.30

hehehhe bole g beli waffle maker kat cosway..
erm dorang nak duit siling tak.. berattttt!!

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Monday, September 5, 2011

mia budak rajin

heheheh raya ke dua tahun ni buat julung2 kali nye dapat beraya di muar.. umah arwah atuk abi mia..
dah takde sesiapa kat situ.. tapi memang biasa raya ke dua semua orang balik dan ader kenduri tahlil dan mcm open house sikit..

hehehhe sepanjang kenduri takde plak amik gamba...
ni pas nak kemas2 baru la terkenang nak amik gamba dak kecik ni..

 gigih gulung karpet.. ngan mulut bersumbat

  hehehhe nak jugak menyelitt.

 pergerakan solo..

  bersama kakak cantikk... mia panggil budak tu kakak cantikk..

hahahha ni plak dia nak hangkut kerusi  tolong kemas kat kedai mee bandung muar..

aiiii rajin sungguh ni...
hehhehehe..

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...