mari memfollow.. kengkawan.. kalo sy tak follow balik let me know ehh..

senyumm

Promosi Keahlian 2011

Sunday, October 23, 2011

pavlova

ha.. nampak cantik dan sedap kan.. berjaya bangat membuatnye.. huhuuh buah apa warna kuning tu? ntah aku pun tak tahu.. men amek je.. nah jamu korang gambar je la..


sebab aku pun dapat gambar je..

huhu disebab kan macam2 kes weekend ni.. tiada pavlova, dealova, mr. lova-lova, neolofa eh? semua takde..
pie apple, big apple, ipod apple pun nehi..
kek karamel, karamel puding, puding kasih, kasih sayang pon nan hado..



huh! hahhah tgh serru semangat balik ni..
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Friday, October 21, 2011

Motif?


okeh bukan pasal aku marah keta dia mahal dr keta aku.. apekejadah... hahhaha dia mampoo peduli apa kan..tapii korang tengok la apa yang tak kena..

aku pencerahan (penerangan) sikit.. kira belakang kete dia dah selekoh.. and jalan one way..
tepi selekoh tu ada satu petak parking... use to be my fav spot.. tapi sejak tuan punya petak ni tuka kereta, haku dah tak park lagi situ + selalu kosong ja kat situ..

kenapa? tengok la.. punya la malas masuk dalam kotak dia nak parking ..payah sehh nak gerak kuar.. tambah lagi sebelah my fav spot tu ader tiang seri..bayangkan i yang bawak alyz ni nak kuar.. kedepan kebelakang,,
so sebagai pendekatan yang tak bape dekat, i park la tempat lainnn.. which is mcm dlm gambar..

so koranggg.. kalaupun berjawatan besar ada rezeki lebih , alhamdullilah.. jgn la menyombong kat orang, jgn ingan senang tuk diri sendiri ja.. kalo orang tu boleh mengalah (sabar) takpe lah.. kalo orang tu kepala angin? dia langar je bagi kemek bumper..

ha sapa nak jawab? ermm memang ader cctv.. tapi spot tu jauh skit..
hmm sampai2 kan lah ye.. saya ni mals nak tegur orang ader jawatan.. takut ada, takut sentap pun ya.. sebagai pemudah cara, biarlah saya mengalah..sy carik parking lain.. hehehheheh...


p/s: kenapa tulis dalam blog? sebab nak ingatkan diri sendiri n sesiapa yang sudi, jgn ambil mudah sangat tntang sesuatu.. kekadang bagi kita kecil je.. tapi besar pada orang lain..
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

tak berubah jua


hye peeps!!

pernah tak korang diet bersungguh,  memusuhi nasi + makanan berminyak + bergas .. pastu work out mcm nak gila , peluh sampai ke seluar dalam..pastu tak tgk penimbang, sebab nak suprise kan diri afta  sebulan..

lepas sebulan, rasa badan lebih segar, lebih keyakinan, seluar jeans yang dulu tak boleh nak tarik zip (sebab lemak banyak) sekarang dah boleh pakai tali pinggang uolls.. boleh pakai kebaya tanpa pakai bengkung/ korset belapis dah..  jalan lah anda lengang lenggok ke mesin penimbang dengan penuh harapan.. paling kurang pon 5kg dah lesap!!

hah ko.. hampa!!! yg berubah hanya 500 GRAM saja? apakah? tak percaya, hentak penimbang n timbang semula.. alamak .. naik 30kg.. sah penimbang rosak kata dala hati.. amik kunci keta, zassss ke pasaraya berhampiran.. masuk duit 20sen.. pun 500 GRAM saja kurang nya..

sepak mesin!! masih tak boleh terima hakikat.. cari pula yang boleh bercakap tu.. masuk RM2.. dia cakap.. anda OBES.. dan berat masih kurang 500GRAM..

apekahh.. rasa mcm baru lepas telan batu.. sedih rasa hati, cek balik baju kebaya tadi, masih berbutang sehingga ke akhir tanpa bantuan korset, cek tali pinggang di jeans, masih di lubang ke 2, tanpa bantuan girdle.. tapi kenapaa?

moral down.. masuk MC Donalds.. makan Full set siap desert Aiskrim -konon merawat hati luka la kan... balik umah tak pakai tali pinggang dah.. malam plak oder dominos.. kata dalam hati.. Ahhh aku diet mcm nak rak 500gram je?

hahhaha apa yang silap? kat situ? ye lah kan.. sapa tak keciwa .. berusaha bersungguh, tapi hasilnya banyak begitu.. tapi tak kah kita bersyukur at least dah boleh pakai tali pinggang + kebaya tanpa girdle.. bukan kah dah reshaping..

hasil perbincangan bersama doktor.. (eh kejadian kat atas kene ke aku kah? ahahhaha) bila kita berdiet, pada hakikatnya kita dah rasa n nampak kurus tapi, bila timbang tidak berubah angka nya.. patut kita tak perlu risau.. tapi kene lebih usaha lagi.. bila dah nampak kurus tu sebenarnya usaha kita dah berjaya, sebab otak dan badan kita sedang bekerjasama, badan kita sedang dlm proses re-TONE n re-SHAPE your body.. tak ingat apa ayat penuh tapi lebih kurang mcm itu la cik doktor kata..

masa iulah otak kita mengarahkan lelemaks sume pergi mana tempat sepatutnya.. lari atau mengecilkan diri n keluar melalui peluh..- hat ini aku tambah sendiri.. maka jgn putus asa, insyaAllah jika teruskan usaha dalam sebulan 2 alat penimbang akan kasihan pada kita.. kita pom akan makim meletop2.. ahahhahaa..

so jgn mengalah pada hasutan diri sendiri.. kuatkan diri, kekalkan semangat, semoga bertambah sihat dan fit..
erm tu ja nak merapu..


p/s: benarnya nak cita pasal mia demam.. tapi takde mood nak cita.. hehhehe sbb terdengar lil bird beterbangan kata saya merungut anak demam.. n tu tanggung jawab mak jaga anak.. biarlahhh.. kata lah apa.. yee saya merungut salah saya.. susah senang saya yang tahu .. saya yang jaga anak saya okey.. sy tulis bukan nak dapat kan simpati just, nak ader pihak paham kenapa sy tak datang kerja/tak jawap call/sms or whatsoever.. okeh emo plak.. heheheh takk jgn risau sy tak berkecil hati, bahkan lebih motivate saya agar lebih berhati2 atas meluahkan rasa.. :D
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Wednesday, October 19, 2011

islamic kitchen satu lagi tuuu..-ISLAMIC TRATTORIA-

haaah sambung.. hehehhe kan tadi kat entri bawah ni kata mami g makan kat islamic kitchen apa tah nama nye tu.. kedai tu baru buka.. mengadap jalan besar.. sederet ngan kedai perabut n easy rhb bank tu,, kedai lama dia kedai kuala pilah somethin something.. muahahhaha lemah betul memori.. ye la.. pegi makan bukan bayar sendiri memang la tak hengattt...

masukk kedai tengok tak ramai orang.. kedai cantikk.. (hehheh still mengekalkan design kedai kuala pilah something something tadi) banyak cermin.. cuma ader penambahan tempat bakar pizza oven batu tu.. NICE!!

pastu bila duduk tinjau meja org lain.. owh makanan nya, boleh leleh air liur mak tgk.. nampak sedappppppp sangat.. sekali lagi keluar tu tak plan pon nak makan.. benarnya nak g carik barang tuk orang sakit je.. hehehhe..so mcm biasa perut penuhh.. tapi kalo cik doktor ajak mami tak pernah tolakk.. hahhaha sebab cik dokter rajin belanja... hahahha hampeh kan i ..kakak ipar ampeh.. heheheh

sekali lagi pekerja semua lelaki.. n banyak yang comel2 dan handsome.. opppsss! hahhaah sopan santun gila wehhh pekerja dia.. bila anta menu, selak2 .. mata rasa mcm kelam skit.. ehhh ,, ehh,, wahahhah makanan mostly harga satu pinggan atas rm18ringgit... wahahhaha..

telan air liur jap,,
"errr.. lah.. kak ngah dah kenyang.. lah makan lah... kak ngah nak air je.".hehheheheh kataku kat cik doktor..

"laaa makan je la.. huhuh best ni kak ngah.. mia ni nak oder apa ni.. spageti ok ke?" kata cik doktor..

wahahah abi dah lama bangun bawak mia g jenjalan menenang kan diri.. hahahhaha..

hehhehe maka oder je la mia punya.. n cik doktor oder apa tah mcm burger tapi bertingkat .. hahahhaa..

bila makanan lalu je tgk wahhhh best nyaa.. susun atur cantik, nampak tempting... air menarik..

huhuhu.. bila air dan makanan kami sampai.. minum jus nya.. wahhhh sedappp sangat!!.. makanan plak.. hahhaha kalo rege murah, kompom mak dah oder dik non.. sedap gila!!.. two thumbs lah.. kompom ilang diet.. gaggaga..

maka.. kesimpulan nya tu restoren mewah bagi saya ye... hehheheh kalo ader duit lebih tak tahu mana nak labur, boleh je uols nak makan situ.. heheheh..  nah ader amik gamba 3 keping ja.. yang pasti malam tu mia orang paling kenyang! hahahahha...


p/s nanti dah dapat nama kedai sy hapdet ye nama kedai itew..
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

mari berlemaks di bangi..

rentetan kisah semalam, abi ajak g dinner.. huhuh jenuh berbalas sms sbb dia suh mami pilih tempat.. mami kata tak kisah..abi suh pilih , mami kata tak kisah.. hahahha

sib baik dia tak hangin.. sampai la kesudah pas magrib abi sampai, mami siap2, dia tanya nak g mana?
mami jawap.. Mc Donald je lah..

tergelak abi.. apa nak sambut aniversary g makan mekdi.. hahhaah.. kisah nye mami ni sekarang jarang makan malam.. dapat lagi semalam ader tahlil n dah makan nasi.. so rasa perut sangat berlemak sudah..

start kete, jalann je.. tanpa tujuan.. pastu abi ckp kita pegi sini je la.. wadihana islamic kitchen .. hmmm sebab last weekend masa g jalan2 ngan cik doktor kami tak berkesempaian niat nak makan disitu.. tapi kami g islamic kitchen yg baru belah dpn nya.. (karang bawah2 cita)

so, sebelum masuk abi pesan, makan je order all u can eat.. wahhh.. biar betul.. heheh almaklumla kan dah nak hujung2 bulan ni.. bahaya belanja besar, abi kata jgn risau, dia ader save skit duit tuk yg ini.. cis.. kalo tahu mami detox n tak makan sepanjang siang.. so bole la jadi dinosor malam tu..

hmm suasana kedai tu ok.. pekerja semua lelaki.. takde sebarang hiasan semak2 kat dinding.. kosong ajaaa..
harga makanan, reasonable n insyaAllah mampu milik.. hehehhe.. menu banyakkkk sangat.. western, italian, asian, ko sebut nak makan apa? sume ada..

huhuhu mia sampai kedai biasa la dia wat perangai.. nangis la nak lompat kerusi la.. huhuh sabarr je mami ngan abi.. hahha biar dia baca bila dia besar nanti.. pegi ckp sorry kat abi cepat!.. sian abi.. kembang kempis idung nak tahan marah taw.. hahhaaha

so air mami order air apple with asam boi, abi air lime.. mia.. air kosong sudaa.. hahhaha sebab confirm dia pau air mami nye nanti..

makanan.. mami 10 kali katham menu tu.. sume pun nampak tempting tapi tak tau nak oder apa.. last2 oder je chicken burger, abi oder calamari dan chiken teriyaki, mia plak as usual bolognese for kids..

ha ko berger dia sampai, kulat2 mami nak abiskan.. paksa diri makan.. heheh abi maintain je.. hmm rasa .. ok la.. mia plak.. ader la 2-3 helai dia makan.. sebab sebelum kuar dia ader minum susu.. heheh dia nak main je lebih..

nah enjoice the picca.. huhuh gambar dr hp.. makin kabur dah.. ye lahhh hp lama kot.. hahah insyaAllah ader rezeki tukar la nanti kan.. InsyaAllah.. so citer islamic kitchen lagi satu tu next entry lah.. wahahaha..


ha cik adek ni.. memula melalak.. hahha sib baik duk jauh dr orang.. dia nangis sebab abi jauhkan baby chair dr meja tu... aksi tarzan dia mami tak lalu nak amik gamba.. haha
bila dapat dia nye bolognese tu.. hamek.. makan tarik2 lagi.. wat misai segala sume siap!

ini saja kami makan.. so enjoice.. tunggu next entry k.. nak wat kerja dulu.. kang mengamuk ikan jaws.. 
eh boss.. hahahhaa.. love u la boss.. ngeee


p/s : abi.. thank you ya.. huhu love you so much.. hehehe tak banje makan pun sy ok je.. awak kan nak saiz M n saya nak saiz S hahaha... 

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Tuesday, October 18, 2011

yeay dia tak lupa

dapat mesej..

"Yang happy anniversary yang ke 3. Tiga tahun lalu time2 camni da sah kot.. Sy belanja dinner mau.."

from :hubby  18102011 03:49PM


walau secoit itu saja ucapan nya sy tetap gembira rasa mcm nak lompat2 atas meja opis... hehheehe
okeh abi suh pilih tempat nak dinner.. maka kemana kita?

nah kompilasi gamba yg saya buat pagi tadi.. huhuh ..





malam tadi buat cupcake cekelat.. malu nak upload gamba sebab rupanya huduh sekali..
tapi rasanya Alhamdullilah en suami suka sebab xtra coklat..

saya sayang kamu dan mia.. walau dalam masa 3 tahun ni macam2 jadi, manis pahit masam sume ader..
semoga kita akan terus bersama bahagia hingga hujung usia.. saya sayang kamoo encik akmal hisham zarin.

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Monday, October 17, 2011

kuat menangis!!

huhuh mia sekarang kuat nangis.. sikit2 nangis.. suh mami buka tv nangis, nak susu nangis, nak tuka pampes nangis, mami marah nangis, mami g dapo nangis.. ya Allah tu belum masuk bila mami babab! abi usik dia.. naaaaaangis je keje.. mami sampai jadi tensen sebab haissh apakah sebab kamo nangisss? 


kekadang rasa cam nak duduk dalam bilik air / bilik store nak g nangis sorang2 kat sana.. hahahhaha
tapi confirm kalo mami g nangis kat sana si mia pon bantai melalak kat luar tu..


dah la sekarang tak tahu apa angin dia tak nak sangat kat abi, sikit2 nak mami, nak mami.. bila mami amik bukan la nak pegang biasa2, nak kokong!!! arghhh rasa nak wat sit up 800 kali! -err sekali pon aku tak buat..rasa jekan.. hehehe


bila tgk dia menangis sampai gulin2 kat lantai wat cite hindustan tu, hati jantung lemah rasa.. nak marah, nak babap, nak ketil, n paling penting mami rasa cam nak guling2 sekali nangis.. ya Allah tolong la dakuu...makk.. masa saya kecik dulu kuat nangis ka? huhuhu  rasanya takla kuat nangis... err mama, masa abi kecik dulu kuat nangis eh? hehehheheeh

disebab kan mami rasa tension, kepala denyut2 hari2, jantung debar2, ye lah menanguung perasaan tahan marah, kene marah, frust segala, mami nak g tenangkan diri jauh kat eropah.  errr...   mami pun penuhi la masa makan kat opis ni sambil menggugel apakah sebab n punca n cara nak membanteras sindrom nangis ni..
jawapan nya.. nan hadooo.


tapi ader satu yang menarik perhatian.. dapat dari blog qistinaolivia.


" Para ahli medis dan ahli anatomi tubuh mengatakan.. Pada otak anak kecil terdapat cairan yang apabila terus mendekam dalam otak mereka, akan menyebabkan kerosakan dan akibat yang buruk. Dengan Menangis..ia dapat menyedut cairan dari otak mereka. Dengan begitu, otak mereka akan kuat dan sehat. Demikian pula menangis dan merengek dapat melegakan saluran pernafasannya dan membuka serta melancarkan saluran keringatnya. Dengan begitu, urat syarafnya menjadi kuat. Sering kali kita lihat manfaat dan masalah menangis dan menjerit bagi anak kecil. Ternyata demikian agungnya hikmah menangis bagi anak kecil. Biasanya menangis itu penyebabnya adalah rasa sakit yang mengganggu, itu saja yg kita tahu & tak pernah tahu apakah disebaliknye terdpt hikmah dan barangkali tidak pernah terlintas dalam pikiran kita."

sumber:http://cantikfairy.multiply.com/journal/item/5/Mengapa_Anak_Suka_Menangis_Apa_hikmah_yang_Tersembunyi_di_balik_itu



arghhh walaupun tak dapat jawapan yang dicari.. namun dapat juga lah sedikit kemanisan.. huhuhu maka untuk mami.. teruskan bertabah dan bersabar.. jgn jadikan anak mangsa kemarahan.. eh?


Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

sayangku damia zulaikha

selamat hari isnin semua.. 

ngee ni gamba anak dara saya, adeh bukan saya yang suruh, tapi dia sendiri yang pakai..
masa melipat kain baju yang bertimbun 3 gunung, cik mek molek ni la menggodek  n jumpa tudung..
terus sarung n amik hp mami bagi kat mami..
"mami.. nak tenyummmmm"

hahaha adeh suh amik gambaaa.. 
amboiii..



yang ni plak masa hari sabtu, nak pegi kedai..
masa mami tgh nak pakai tudung dia pun sibuk guling2 nangis nak pakai jugak..
adeh ingat nak pakai dalam keta je.. sekali sampai balik umah balik ok..
yang tak tahan , beg pun bawak, gantung kat leher, tudung labuh bejela.
SKIRT PENDEK OK!
ahahahha. adehh mia oh mia.. dia seronok bila orang tegur dia sepanjang kat kedai tu..
sampai merah2 pipi bila orang ckp comel nyee..
aduii.. mami segan bangat..
yang tak tahan ader orang kat kedai makan amik gamba dia ..
org tu plak ckp cutee nyeee..
mia kalo org ckp cute dia terus letak tangan kat pipi..
ahahhaha
bedekah2 pakcik  tu gelak!!


ha last sekali ni .. masa lipat baju tu dia masuk duduk bawah  bakul tu..
pastu ckp.. 
tolong saya.. tolong saya mami....
bila mami tak layan dia bangun sambil junjung bakul plak..

tolong sayaaa.. tolong sayaa..

hahahhaha sapa aja? 
abiiiii!!!!



Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Saturday, October 15, 2011

macam-macam mia #9

semalam, pas balik kerja terus g blakang umah, nak angkat baju.. mia cam biasa pantang dapat keluar rumah..
tgh angkat kain baju mia jerit..

mia: eeeee mamiiii.. seeeeee mutttt manyak!
mami: jgn dekat nanti semut gigit.. (tak pandang mia pon)
mia: eeeeee... seeee muttt seemut tebang  mami..
mami: semut terbang? - dah ssapen terus g kat mia..


mami: hahaha ni lalat la.. (ader lalat kat luar pagar umah, hurung daging kot, mesti kucing amik jiran punya)
mia: lalatla..
mami: lalat je tade la belakang dia
mia: lalatje akang iaaa..

ish budak ni ejek kita plak!!


p/s: betulke kalo musim haji banyak "semut terbang" ni? dulu mak selalu ckp mcm tu.. hehehe
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Friday, October 14, 2011

mami mahu.. hujung minggu ni..

owh.. minggu ni mami ader sasaran.. so mia, please behave..

1. mami mahu tapis semua alat permainan kamu.. yg mana kecik2 bole masuk mulut seperti kamu selalu buat, mami akan simpan/buang

2. mop umah.. --Mesti!!

3. lipat sume kain baju dalam bilik store.. n mana tak nak pakai bungkus!! n gosok baju tuk 2 minggu!

4.bawak mia g jalan kat tempat tu.. kalo abi setuju laa..


5. buat  kek ..

6. masak semua meal -bfast, lunch, tea time n dinner

7.bincang dr hati ke hati ngan abi n mia-musyuarat keluarga!! heehhehe

8. menurut arahan tambahan dr masa kesemasa.. huhuhu

9. buat kuih frozen.. hmmm sempat keeee...

harap mia dapat beri kerjasama behave skit syg, jgn asik nak dukung je.. mia dah besar k..duk ngan abi baik2 k..

p/s maybe will update more InsyaAllah
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Thursday, October 13, 2011

macam-macam mia #8

cik damia kita ni kalo nampak orang keluar kan duit sibuk dia mintak..

mia: mamiii nak uittt...
mami: tak bole!
mia: nak uitt ,nak uitt.
mami: nah satu je.. jgn koyak kan.. ckp apa?
mia: tima kasihh..

mia: mami.. ni atukkkk..
mami: mana?
mia: niiii.. nii atukkkk - tunjuk kat duit kertas yg kat gambar orang  bertengkolok tu..
mami: atuk???
mia: haaa.. atukk.. nah!- bagi balik duit dah puas main la tu..
mami: acihhh


haishh tak tahu lah atuk melaka ke atuk bangi yang dimaksudkan.. hehehheeh
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

tips mendisplin kan anak kecil

nak share ni.. sy menggugel sebab sy perlukan nya.. heheheh.. anak2 kecil baya2 mia ni kalo salah bentuk parah kita. bila baca ni dapat lagi kesedaran, sy pun salah juga selama ni, huhu tu la asik nunding sana nunding sini...tak sedar 4 jari lagi hala ke diri sendiri kan!.. well jawapan standard.. saya manusia biasa .. so sekarang sy tak nak begitu lagi.. sy nak jadi manusia luar biasa.. erk nak jadi alien kah? ok piangggg..  melalut plak!


Mendisiplinkan Anak-anak Kecil Anda PDF
Panduan Keibubapaan dan didikan - Toddler
Written by Abie 

copy from blog: teratak maya
Saturday, 25 July 2009 10:31

Anak kecil anda pada usia ‘Toddler’ sememangnya menjadi jantung hati. Tetapi tentu anda tidak menyangkal, bahawa banyak kali mereka juga membuatkan anda hilang sabar. Ya betull.. tgk dia nakal sy kurang sabar, tgk dia comel2 pun sy geram.. heheheh

Anak-anak pada usia ini selalu menguji sempadan di sekeliling mereka sedikit demi sedikit. Kelakuan ini adalah kebiasaan pada usia ini supaya perkembangan minda dan fizikal meningkat dengan normal. Mereka amat teruja apabila berjaya melampaui sempadan kemampuan mereka sebelum ini. Pada banyak masa mereka mahu anda tahu pencapaian mereka setiap hari.

Kadang-kadang, ada beberapa perkara yang mereka lakukan melampaui sempadan kesabaran anda. Ada perkara yang sememangnya sempadan yang anda perlu pastikan bahawa ianya tidak dilanggar dan anak-anak anda tahu ia perlu menjauhi sempadan-sempadan tersebut sejak dari kecil. - ok noted!

Di bawah ini adalah beberapa cara memastikan anak-anak kecil anda membesar di landasan yang betul:

Anda hendaklah Konsisten 

Konsisten adalah syarat penting untuk menerapkan disiplin. Ibubapa yang tidak berpegang teguh dengan undang-undang dan hukuman yang mereka sendiri letakkan akan menyebabkan anak-anak belajar melanggarinya juga. Contohnya jika anda melarangnya dari menyakiti kanak-kanak lain, anda juga tidak patut menyakiti anak-anak anda yang lain di hadapan mereka apabila menghukum.

Jangan lupa bahawa anak-anak belajar lebih banyak melalui pemerhatian perlakuan orang-orang dewasa terutamanya ibubapa. Jadi pastikan kelakuan anda adalah perlakuan teladan. Jika anda mahukan anak-anak kecil anda menyimpan kembali mainannya selepas bermain, pastikan anda juga tidak membiarkan barangan anda sendiri berselerak. -okeh ni silap mami.. mami hanya kemas mainan je.. barang lain tak.. ok mami pon kene ubah sikap rajin kemas!! mami, sila rajin! kalo tak cubit diri sendiri!!

Hapuskan Tarikan Negatif 

Anda sudah tahu yang anak-anak kecil mahu menjelajah dunia sekelilingnya. Mereka secara semulajadi adalah insan yang penuh dengan perasaan ingin tahu, jadi adalah amat penting menghapuskan apa-apa tarikan yang negatif, kerana jika ada, percayalah mereka akan menjumpainya. Ini termasuklah TV, telefon, video dan barangan yang boleh menyebabkan tercekik seperti barang kemas, butang atau barangan kecil lain yang mereka mungkin masukkan ke dalam mulut, punca-punca elektrik terdedah, kolam-kolam atau takungan air dan pintu-pintu pagar yang terbuka serta bahan-bahan pencuci dan ubat-ubatan. -noted!

Alihkan Tumpuan 

Jika anak kecil anda sedang menuju ke arah sesuatu yang membahayakan atau bermain dengan sesuatu yang tidak sepatutnya, cakap “JANGAN” dengan tenang dan keluarkan anak anda dari kawasan tersebut atau alihkan tumpuannya denga aktiviti atau barangan lain. - mami plak JANGANNNN dan bertukar jadi kingkong!! adeh salah mami lagi!!

Adalah amat penting anda tidak memukul atau mencubit anak kecil anda. Pada umur begini, anak kecil tidak mungkin dapat memahami tindakan anda menyakitinya. Mesej yang anda tunjukkan padanya jika anda memukulnya adalah; memukul orang lain dibolehkan jika dia marah. - lagi dan lagi!,, mami please take note!! mami suka ketil mia!!

Tunjukkan Kasih Sayang 

Yang paling penting, sentiasa pastikan anak anda tahu bahawa anda sayang kepadanya walaupun pada masa-masa yang anda tidak membenarkannya melakukan sesuatu yang ia mahu. Jangan meletakkan syarat pada kasih sayang anda kepadanya atau menjadikan kasih sayang anda sebagai ugutan untuk mencegahnya dari melakukan sesuatu yang anda tidak suka. -mami sentiasa sayang mia.. tapi mami selalu ckp kat dia.. "ha buat la tu, mami tak nak sayang mia lah.." err camtu kira ugut la kan.. mami mami.. !!
Biarkan anak-anak sedar bahawa kasih sayang anda tidak akan berkurang walau apapun berlaku. Tetapi pastikan mereka tahu anda pasti marah, menghukum, atau tidak suka jika undang-undang anda dilanggari. Jangan libatkan kasih sayang di dalam isu ini. 





okey noted n mami akan cuba bermuhasabah dan bermunasarawak diri.. hehehhe mungkin selama ni asyik menunding jari, salah kan sana salah kan tv salah kan tepon, salahkan kerusi.. hahaha.. ok mami ngaku mami silap.. harap belum terlambat nak betulkan keadaan.. 


to my dear friends juga, sesama la kita ye.. heheh ni anak br sorang sy dah huru hara.. ahhaaha..
InsyaAllah kalo kita ikhlas, PASTI menjadi :D




Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

serangannn..

uish sentap ni..

pagi2 tadi masa aku tgh pack kan bekalan kami suami isteri, dengar mcm bunyi pelik kat store..
ah payah.. aku ni da la penakut..

tinjau2 tade apa - ye la tak bukak lampu store apa yg aku nampak kan..
sebab geram aku sepak la pintu bilik tu..

ok bunyi senyap...
aku pun sambung panas kan kuah masuk kan spageti dalam tupperware, 
pastu ekor mata aku nampak ..


mak menti tengah berlari menuju ke ruang tamu!! ah sudah... 
sib baik aku tak melompat atas kitchen kabinet tu..
mungkin dia masuk dr tingkap bilik store yg dah rusak tu kot..

da la bilik store aku tu baik nye "kemas"
sejak dr raya hr tu aku lum kemas2 lagi..
ye la sume barang campak sana..

ha sudah.. aku duk  terbayang cik mia kita malam tadi makan spageti sepah2..
yg mana aku dapat kutip aku dah kutip.. tapi aku tak buat pemeriksaan menyeluruh lagi..
nak menyapu masa tu jugak, tgk jam dah pukul 615 pagi..

ahhh stress..
cool down kan diri, pegi mandi, kejut encik suami..

" abg... bangun la.. ayang takut"
"nape? nape?"
"kat bawah ader mak menti"
"ermmm.. tutup la pintu bilik store"


aik dia dah tahu ke ? apa dia dah jumpa sebelum ni tak bg tahu aku.. huhuhu
haissshhh.. nampaknye sebelum kes mak menti ni menghantui diri aku, aku kene buat plan..
sesampai opis aku dah google dah tips nak halau mak menti..

ader kata guna dahan pokok durian belanda..
tettt.. mana aku nak cari.. heheheh
suh pakai perangkap, -kalo dah tertangkap mana aku nak humban
yg agak munasabah walau agak mahal,

sumber: kiz's Garden

ha.. harus la aku pegi beli benda ni hari ni juga.. tidak boleh tidak..
sebelum aku ngan mia menangis dua orang dalam umah sebab abi balik lambat g kelas kan..
hahahah.. adehh..
dengarnye leh halau encik lipas sekali..
ha yang ni pon dr hari tu aku duk kejar dia ..


haish nampaknye dapor dan store kene mandi serai la nampaknye..
okeh, encik abi, kalo sy jumpa spray tu karang, kalo awak boleh sampai awal silakan ye, 
mintak tolong handle mia..
mami nak berperang...!!!

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Wednesday, October 12, 2011

*Dendam*

wahh heavy nye.. ahahha sejak g kursus motiasi ni kadang2 banyak pekara aku pikir.. muhasabah diri..
kita kenal dulu apa itu dendam..


Dendam (ataupun Vengeance dalam bahasa Inggeris) merupakan suatu perasaan yang lahir daripada perasaan benci atau marah, seringkali dipendam secara rahsia oleh seseorang individu. Dendam juga boleh lahir daripada hasrat dengki atau ketidakpuasan hati. Dalam agama islam, dendam itu adalah berdosa.


sumber : wikipedia

rasanya semua orang sebaik2 mana pon mesti ader simpan sekelumit dendam dalam hati.. ya.. termasuk aku..
dendam pada siapa? kenapa? bagi aku dendam puncanya  dr marah .. emo la tu..

dendam akan terjadi jika aku tak dapat nak luahkan marah atau geram.. bila aku marah aku selalu menyalahkan pihak lain.. ya memang manusia begitu.. eh ye ke? ke aku sorang je.. cuba korang pikir balik
betul tak, bila kita marah, semuanya kita salah kan pihak tersebut TANPA kita duduk n muhasabah diri, apa punca sebenarnya berlaku.. jika korang buat muhasabah diri tu br akan sedar, YA ALLAH, sebenarnya aku juga salah..-walau sekelumit pun..

biasa juga bila kita marah , kita akan hamburkan segala macam kata , sumpah, maki hamun dan selalu katakan..wei..bumi ni bulat , wei roda berpusing, kadang2 kita di atas kadang2 kita dibawah..
bagi kita masa tu kita lah teraniaya, dan mengharap satu hari nanti orang yang menganiaya tu akan kene mcm kita balik.. NAUZUBILLAH.. memang doa orang teraniaya tu INSYAALLAH akan makbulkan..

tapi pernah tak korang pikir, sebab bumi ni bulat, sebab roda itu berpusing, mungkin kita tanpa sedar, sebenarnya kita dah buat pekara mcm tu kat org lain sebelum ni, dan orang tu telah berdoa dan kini kita pula teraniya.. wahh korang paham tak?
aku terpikir pekara komplikated ni (bagi aku) pagi tadi.. masa tgh drive ke opis..

Aku juga selalu, bila sesuatu yg buat aku marah, sama ada terjadi depan mata, atau kata2 yg menghasut telinga, wahh pantas aku mengamok..  iyaa aku manusia biasa selalu tanpa beri peluang untuk dapatkan penjelasan..
tanpa buat pemeriksaan, tanpa buat penyiasatan dan paling penting tanpa buat pertimbangan..

kadang2 aku tulis kat blog .. tup tap tup tap... doa itu ini.. YA ALLAH , sungguh aku lalai, apakah lebih baik aku doakan orang tu dapat kebahagian hati, ketenangan hidup, sesungguhnya aku telah hilang pertimbangan,
bila ku sedar dan baca balik hasil tulisan, amat buruk bahasa..
dan aku terpikir, bagaimana jika orang yang tak mengenali kita baca, apakah tanggapan nya.. bagaimana jika anak didik kita baca, apakah di pemikiranya, - eh aku bukan cikgu.. refer to my kids la.. bagai mana ahli keluarga kita baca, mesti dorang segan kan..

sebab kita tak tahu sapa yang singgah di teratak kecil kita ni, lebih banyak silent reader n mata-mata dr yang muncul terang2.. sama la bila kita blogwalking.. main klik je.. bila baca blog orang lain, wah sinis nye ayat, wahh gong nya dia, wah mesti dia bukan calang orang ni nak maki2 orang, --jika org tu ade hobi mcm aku (bila singgah blog seseorang dan jika aku rasa something, aku akan siasat latar belakang org tu) pernah, ya pernah aku jumpa blogger yang setiap post nya hanya tuk mencerca orang.. tapi bila aku belek2 rupanya seorang yang berilmu tinggi dan dihormati.. apekah?

memang kita selalu ckp yang blog ni adalah tempat kita luahkan segala perasaan, kawasan kita, so suka hati lah nak tulis apa, kan..tapi apa yang kita tulis tu mencerminkan diri kita.. haishh..
dapat lagi apa yang dia tulis tu perli blog2 jiran lain..sentap dengan ayat2 dr blogger jiran..kenapa nak sentap, tu kan kawasan dia.. hehehhe
mesti nak tanya kat aku plak kan, yang aku kenapa nak sibuk, tu kan kawasan dia..biar lah nak sentap ke apa kan.. takdelah, aku just nak ingat kan diri sendiri..apa yang kita tulis tu melambang kan setinggi mana akal fikiran dan ilmu kita ada. cara kita berbahasa, cara hidup kita..

wahhh tadi tajuk dendam, tapi ni dah kisah blogger plak.. ahahha.. apa aku harus tukar tajuk dendam seorang blogger? tak kena kan..  ntah kenapa terpanggil nak tulis ni.. banyak sangat input masuk kepala mungkin..
atau cuba nak kenal diri (tak terlambat kan) atau cuba nak mengimbangkan dimensi hidup..

sorry kalo ader yang sentap, bagi aku lepas2 ni kalo ader yang marah2 tak perlu lah kita nak berboombang dalam rumah kecil kita sorang2, apa kata kita set table, duduk sesama oder air pastu bincang.. cuba lakukan win win situation, kalo kita nak menang, kita kasi juga dia menang.. -- erm aku boleh ke buat ni? hehhehe.. sebab tu kata CUBA kan.. heheh kalo tak pon selemah2 iman, kita doa kan lah kesejahteraan insan tersebut dan semoga dia ketemui apa yg dia mahukan dan kita kembali mengukuh kan 4 dimensi hidup kita.. badan, otak, hati dan rohani. 

okeh.. nak tahu penerangan 4 dimensi hidup, InsyaAllah akan aku share later.. :D

p/s :feel ala2 ustazah pilihan di pagi hari.. erm dokumen lum sampai lagi ni ha.. heheh
      semoga korang berjaya dalam hidup..semoga aku juga amik iktibar atas apa aku tulis hari ni.. aminnn..


Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Tuesday, October 11, 2011

macam-macam mia # 7


mia asik sebut
caaayanggg ,, abangggg... style gedik2..
memula clueless gak mende nye..rupa nya kat iklan bini2 ku gangster tu.. adoiiii dah la miaaa..lawak sangat tu..
 ·  · 15 hours ago



huhu masa tutup pintu pagar mia ckp."bye angkel.c u again"ingat ckp ngan sapo,upanya kontraktor dpn umah tgh lambai dia. adeh peramah plak anak daraku hr ni.
 ·  · 19 hours ago via Mobile on Celcom



Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

tiket wayang percuma

hai korang.. hehehe penat dah pk isu panas yang tak akan dapat jawapan tu..
semalam dapat emel  ni.. eh dia anta sehari sebelum hari kejadian tapi semalam br bukak..hehehe


4 tu tiket wayang percuma.. adeh masalah nye sapa nak g pick up?
huhuh .. anyone? nak tolong?
anyway thank you nuffnang. tak sangka u ingat besday i.. ahahhaha sila pingsan!!

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

baru umum tapi dah naik

ha.. apa isu panas agaknye kalo refer kat tajuk tu.. haish.. kan baru sudah berlalu BAJET 2012 mcm2 yg diberi- tapi baru umum kak, abg, dia kata nak memberi tapi belum sampai kat kami..

ye, saya seorang penjawat awam.. sy berterima kasih kerana ada kenaikan gaji, Alhamdullilah walau tak banyak seperti rumors tapi at least nampak cantik payslip NANTI.. bukan dah dapat ok.. busuk2 pun tahun depan..

tapi, apa dah jadi? harga barang mencanak..harga MAKANAN pun.. YA ALLAH.. ini lah dugaan nye.. dia beri 2, org tarik 3.. eh paham ke perumpaan aku ni.. hehehhehe  cita nya gini..

malam tadi dah feeling malas nak masak.. ye lah duk berdua ngan mia, so budget makan apa aja.. hehehe
tetiba mak ngan abah datang ala2 buat spot check kat anak n cucu dia ni.. ahahha.. ha amek ko.. tak kan nak bagi beras aja.. heehhe abah pon kata takpe dia g kedai kat depan sana beli mee.. eh org datang belanja plak..hehehhe..

dia balik bawak 2 bungkus mee goreng mamak dan 1 bungkus mee hailam.. kenapa mee? sebab cucu dia suka makan semua jenis mee.. hehehhe tgh duduk makan2 tanya la abah beli kat mana n berapa ringgit..
abah kata beli kat kedai melayu hujung sana.. mee goreng mamak RM4.50 sebungkus dan mee hailam RM5.dia kata dia pun terkejut harga mcm tu..

aku dah nak melompat dah, terus cek mee tu, dengan tade haiwan2 (ayam/udang/daging) telo pun sikit je, sayur ader daun bawang je, toge pun tade.. mcm tu ko kira harga rm4-5 tu? YA Allah.. menyesal nye aku bagi abah pegi kedai.. kalo tahu, ku rebus je spageti n goreng , boleh je buh ayam+ daging ke .. tak sampai rm10 kos untuk 4 orang makan..

aku terus lah membebel kat pesbuk.. banyak org komen, satu geng kat opis ader cerita, makanan kat cafe pun dah mahal.. sarapan aja, mesti dah cecah rm5 belom masuk air.. --errr aku minggu ni kalo boleh tak nak g cafe sbb tu tak perasan harga naik..
pastu biras plak cerita kat opis dia parcel E, lunch plak nasi + 2 lauk (amik skit2 je)+ sayur skit = RM14.. ko gila? lunch rm14.. baik aku g makan lamb kabsah kat saba pueh hati.

melampau tak kalo aku kata peniaga amik kesempatan? huhuhu tak baik taw.. ko ingat semua orang kerja kerajaan ka dapat gaji naik yg hanya br diumum tapi duitnye belum masuk.. ko tak dengar ke PM kata tahun 2012.. n satu lagi tak pk ke bukan dalam semua keluarga ader yang kerja gomen? ko ingat orang kerja swasta gaji tinggi sangat ke? kalo kompeni dia kecik? nak dapat kenaikan payah, tade org nak fight untuk mereka, nak benti kerja tapi takut terberhenti punca pendapatan, (sebab payah nak dpt kerja) sapa nak kasi anak bini depa makan, pikir la sikit, huhuhuhu jgn la sampai nak cepat untung banyak, ko tindas orang lain.

Ya Allah, semoga ko buka lah hati mereka (para peniaga) untuk tidak menindas para pembeli..dan para pembeli, korang kene guna kan kuasa bijak, kita boikot kedai yang mahal, n malam tadi abah ader pesan (abah selaku penguatkuasa KPDN) kalo penjual jual barang harga yg tak masuk akal contoh mcm mee tadi, boleh pergi kpdn untuk report..

so kes mee tadi heheh mungkin abah akan pas kat kawan dia penguatkuasa kpdn selangor. so, marilah bagi extra work kat penguatkuasa.n para penguatkuasa, sila lah buat tinjauan jika sudah dapat aduan, gaji kan dah naikk..!!! heheheh -- eh abah aku rajin taw.. kekadang sian dia kerja siang malam sabtu ahad pon keje sebab nak setelkan segala aduan.. huhuhuh

fuhhhhhh...



update
dr status pak mentua.. ayat panjang tapi sy pendek kan, di kantin Hosp Serdang,
spageti goreng + mini sousage + teh o ais = RM10


fuhhhhhh fuhhhhhhh- double fuhhhh...
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Monday, October 10, 2011

abi!! jgn bersukan!!


malam lepas balik dr zoo tetiba abi ckp nak g futsal..
adeh.. huuh mia plak tak merelakan abi pergi..

ha abi sila pujuk anak dara kamo nii..

hehehe pandai tau abi.. bajet mia dah bergelak ketawa  dia bagi kat mami 
terus cabut..
hhahahaa.. almost 2 jam mami nak pujuk mia..
maka mami transform jadi baduttt.. heheheh 
mami nekad da kalo kul 12 tak tido juga mami nak jadi king kong.. ahahahah
sib baik dia tido beberapa min sebelum kul 12..
pandaiii ye selamatkan diri,,
heheehhe

p/s: natang kuning tu zirafah hasil buruan kat zoo..

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

jalan-jalan zoo negara

yeah.. minggu lepas hari keputerian mami..  hehehhe
maka dah lama request kat abi..
besday mami kita g zoo ok!

ramai gak tanya awat sambut besday kat zoo?
hehehhe pelik ke? 
dah lama berhajat nak bawak mia g zoo.
so ni la kesempatan..

korang nak tau? mia happpyyyy sangat..
sanggup tu berjalan sendiri.. walau abi tersalah pakai kan kasut yang dah sempit,
n mami plak lupa nak kuar kan kasut spare dalam kete..

bila dia penat dia menyangkung , menonggeng, ahahha..
mami dukung dia kejap dia nak turun.. nak jalan sendiri.. 
tak naik tren dia pon.. guna kederat sendirik.. ngeee br best..

oh ye gamba tak amik banyak, ni dr camera hp mami je.. 
tu ade gamba abi n mia n heiwan2..
kat hp abi ader gamba mami n mia plak.. ngeee

ngee masa memula sampai.. mia pelik.. kat mana kah..
awal2 masuk g tengok monkey.. hehhe monyet bontot merah tu ape kah nama dia lupa dah...
hehehhe kelaka tgk mia.. dia menganga nganga kagum tgk binatang tu.. hehheeh 

 pastu masuk tgk akuariam plak.. mak oi besau2 ikan dia.. hehehe ader penguin jugak.. 
mia suka tgk penguin tu berenang2 berpusing2.. 
tak banyak amik gamba sebab ye la kan orang ramai.. kang ilang anak dara i haru.. sebab tu pakai kan dia baju striking color. heehhe 

bila nampak Giraffe.. mia ckp.. giiii yap... tantiknye diaaa..
hehehe.. sebelah tu plak gajah.. 
kebetulan kitorang sampai dorang tgh feed binatang tuk lunch..
huwaa gajah besar depan mata ko..
mami pun nganga tengok.. hahhahahaha

pastu kat tasik tu banyak burung ape tu ek.. ntah flaminggo ka?
hahha sumpah tak hengat burung apa.. 
masa kami sampai zookeeper tu br nak panggil burung tu makan..
dia bunyi wisel burung2 tu datang kerumun..

nak tau mia buat apa.. dia pun join kat kelompok tu.. nak tangkap bird..
ahahah tak reti takut nye budak.. 
mami takut paruh burung tu kapit dia je..
zookeeper tu kata takpa.. jgn takut burung.. hehhehe

di sebab kan burung tengah banyak ramai la orang amik gamba..
mesti ade yg amik gamba mia.. sebab dengar ader orang ckp, tgk budak comel tu berani betul..

ahhaha.. tapi paling kelaka ayat zookeeper tu la..
"bagi burung make supa model burung dah" 
ahahhaha lawak tol.. tak pe lah bang.. bukan senang nak masuk gamba dalam album org lain..

pastu jalan2 lagi tetiba ujan..
huwaa tak dapat men tenung2 ngan pak belang .. kitorang gagah jugak berujan tu (tak lebat) tgk gimau, singa
dan berteduh kat kawasan orang utan... hehhehe 
masa ni dah tak amik gamba sebab kitorang makan aiskrim, pastu jumpa kawan lama mami,
dan tgk orang utan buat show ala2 model maskulin..
hahahah sebab tgh hujan, tak kuasa amik gamba..
biar lah simpan dalam memori 
kepala mami n abi n mia je..

oh ye banyak gak binatang mia pegang.. dia usap kuda, lembu, apa lagi ek, 
ntah dia tak takut tapi seronok.. 
so bagi mami berbaloi2 bawak anak..

sapa kata zoo negara tak best?
best tau.. memang la nampak semak skit.. tapi dalam kandang la semak skit.. nak bagi feel nature kat binatang tu..
owh mami sangat seronok..

sampai umah dalam kul 4 petang.. mia terus pengsan.. letih sangat agaknye..
hehhehehe.. tq abi , tq mia..
i love both of u.. 

bukti masuk zoo.. ahahha..
tiket rm20 saja.. 
mia free.. 


so , mami dan abi dah decide, besok kalo mia sekola buat rombongan g zoo, kitorang nak ikut. ahahhaah
tak pedulik, kalo cikgu tak kasi, mami follow naik keta..muahahhaha..

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Sunday, October 9, 2011

resepi sushi..

/
salam semua.. ngee sempena hari kejadian mami abi request nak makan sushi.. 
awat aku rasa cam terbalik je request eh..
so sebagai seorang yg ingin menyahut cabaran kita pegi beli barang..
bangun seawal 6 pagi pada hari SABTU untuk siap bekal ni untuk dibawa berkelah di zoo..
eh tu cerita lain.. hehhehe

senang uponya wat sushi, cuma renyah.
resepi dapat kat hasilan google

untuk nasinye..
1 mangkuk beras shushi--sy guna brand sumo beli kat warta
2 sudu cuka-sy guna cuka apple amik umah mama
1 sudu garam
1 sudu gula

*nasi masak ikut mcm kat peket tu.. semangkuk beras+2mangkuk air.
*bila dah masak masuk kan ke bekas plastik jgn guna senduk besi taw.. guna pastik/kayu-sejuk kan
*bancuh 2 sudu cuka campur ngan garam+gula
*gaul ngan nasi cuka tadi--guna senduk.

sediakan bambo mat.. tuk buat sushi ya jgn dikau guna tikar rumah
buh seewed atas dia
pastuh buh nasi
buh inti ikut suka 
dan gooolonggg..
hehhehe

mudah tak.. hehehhe
selamat mencobaaa..



Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Friday, October 7, 2011

katil kanak-kanak

 okeh setelah berhempas pulas tido bertiga atas satu katil, mami decide nak beli katil tuk mia.. huhuhu..
so lepas berjalan2 di kedai perabot di bangi ni.. akhirnya mami(sorang diri gelojoh nye pasal)  berkenan punya pasal di kedai kat sebelah RHB bank tu.. hehehhe

kenapa berkenan.. sebab gamba mickey mouse.. ader yg kecik skit.. tapi gamba tweety.. katil body mcm kereta n rega pon murah skit.. tapi tak berkenan sebab tweety dia kompot.. ahaha kelaka pulak tgk gamba tweety tu.. so dalam smua design dia ader  dan harga yg melebihi hampir ngan budget dan paling penting kartun nya tak janggal sangat, mami beli la yang ni..
 so far Alhamdullilah.. masa first time mia nampak katil ni dalam bilik, dia punya jeritt.. WOOOOOOWWWWWWW... miki mouseee...!! tgk muka dia happy tak terkata..  seronok rasa hati..
memula sibuk la nak baring2 .. tapi bila nak tido dia kalih jugak.. langkah mami n tido tengah2 antara mami n abi.. ahhaha kacau daun betul!.. ngeee

tapi takpe.. awal2 memang camtu kan.. hehhee bila dia dah betul2 lelap alih kan aja.. hehehhe sampai esok pagi.. ngeee..

oh ni gamba asal katil tu dr katelog.. ermmm mia still lom ader cadar n comforter.. ader sesapa nak banje? hehheehehehe

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Thursday, October 6, 2011

terlebih gula.. :D

 ermm.. sy kursus tuk memajukan diri.. heheheh.. so nak cerita banyak lom sempat lagi.. so di masa terluang meh la tgk gamba budak seksi nih.. hehehhe ni dia sendiri amik hp suh mami amik gamba sambil dia bergaya ckp senyummmmmm.. enyummm.. haishh jgn la kamo ikut penyakit org2 diluar tu foto gedik ye sayang.. huhuhu.. tuk mami n abi je cukup la.. ok.. 


Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Wednesday, October 5, 2011

bekal @ bento

selamat pagi.. okeh tak boleh tulih banyak.. hari ni ada kursus.. esok jua.. huhuhu... saja nak share, korang g keje bawak bekal atau makan beli aja? hehhehe.. masyukkk arr kalo beli aja kan.. Alhamdullilah..

ahkak ngan en suami,ikut la pada kemapuan daya tahan bangun pagi ahkak.. benornye en suami ader request sebelum kahwin dulu, dah kahwin nanti, dia nak bawak bekal hari2.. untuk bekpes dan lunch.. lunch nak 3 jenis lauk.. mak aih.. masa tu i setuju je.. ye laaa tengah manisnya kurma iniiii.. saaat berchinta kan... ahahhaha tapi sekarang, masih lagi manis, nak masak 3 jenis lauk adoi, tak tido malam la mak!!..

nasib baik dia jenis tak complain.. hehehehe eh ye ke..hahhaa... so far dia bawak je..tapi tak tahu la makan ke kasi kawan ke.. hahahhaa.. tak pe la janji balik bawak bekas kosong i da suka da.. hehehhe

tade mana je nak berbento berhias bagai.. ni la rupanya.. bekal kami husband n wife..


pastik biru n purple tuk bekpes n tupperware tuk minum pagi @ lunch..
err hari ni satu tupperware je.. sebab ahak kursus.. hehehhe so makan InsyaAllah kenyang hari ni..

menu biasa tuk bekpes..
kuih frozen- karipap/donut
nugget
sandwich
huhuh apa2 yang simple je

minum pagi/lunch
mee goreng
spageti
nasi gureng biasa
nasi lauk ( kalo lauk semalam meriah la) - nak masak baru takdenye..

kalo bagi ahkak dapat la jimat rm 10 kalo bawak bekal..
hehehe makan sekarang dah makin mahal kat opis ni.. hehehhee
encik suami plak lebih kurang kot... hehhehe

P/S: tapi takde la hari2 bawak bekal.. huhu kan da kata tadi ikut daya tahan bangun pagi. hehehehe
      to en suami: AISHITERU!!  minggu ni ahkak nak gedik lebih hokey!
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Tuesday, October 4, 2011

setitik darah menyelamat kan nyawa..

tadi kat opis ader buat kempen derma darah...
huhuhu first time aku derma masa tahun 2007.. 
masa tu br masuk gomen..
hehehhe so sebab tahu tak sakit..cuma takut sikit je ngan jarum..
rela hati pergi sorang2.. heheheh tade geng pon.. 


ramai orangg.. huhuhu.. tak amik gamba sebab segan..
huhuh  tengok tu sesedap hati aku tulis date tahun 1983
terkejut nurse tu.. 
aku ade masalah sikit kalo masuk oktober mesti aku salah tulis tahun
sebab besday aku bulan oktober kan..
ahahhaha.. serius.. tiap tahun mesti ader je salah..

cuba tengok kat amoun.. tripple bag..
mak ai.. aku dah gabra dah.. abis la kurus aku kalo dia amik 3 beg..
ahahhaha..
tak pon.. hehehhe 1 bag biasa tu je.. hehehheh

so pergi lah derma darah..  tak sakit mana pon.. sakit lagi kalo jatuh tangga k..

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

macam-macam mia #6

mia tgh tengok katelog billion yg dia amik kat atas lantai depan umah masa balik tadi..

sambil tunjuk2 tanya mami apa tu.. apa ni.. aku jawap sambil baring2 carik cenel best kat tv..
sampai kat bahagian asikrim

mia: mami.. ni apa?
mami: aiskrim..
mia: aiskrimm.. dap nyeee..


mami (sambil ckp sorang2): uish nak aiskrim gak lah..
mia: nah aiskrimmmm-- sambil sumbat katelog kat muka mami..
mami: MIAAAAA!!!

pas dah bertenang.. si kecik still "baca katelog" billion.. ader pertandingan apa tah boleh menang motor..

mia: mami... moooo...tohh...
mami: yeee motor... pandai..


mia bangun n selit katelog celah kankang, n brummmm...brummm..
mami!!! naik moootohhh..


mami: apa2 lah nak oiii.. 


mcm2 kejadian tak disangka dia buat sekarang,.. huhuhu semoga membesar dengan sihat dan bijak ye sayang..
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Lipstick!

lama kan tak tepek gamba sendiri.. maklum la muka kembang semangkuk.. 
heheh lagipon sekarang g opis jarang makeup pepagi pepetang memalam.. tak sempat jahhh!!..
takat tepek bedak je.. tu pun kalo ingat..
tapi kalo muka ni kekadang membe opis amik gamba pakai dslr, walau tak bebedak,
nampak putih ja.. ala2 flawless gitu.. ailebiu la dslr.. hahahha

ni dr hp sesak ahkak je.. 
ari ni tadi pas baca porem tgk gamba bini nabil si zira yg gebu dan chanteq itu membuat kan akak tepk..

jap!! bukan perasan yang akak ni cantik dr zira ok.. 
jauh punggung dr kerusi taw..
akak terpk.. kalo takat2 malas nak bermake up
apa la salah nye akak at least buh bedak sikit agar tak kasi muka nampak pucat..
dan yg penting LIPSTICK!!


ni gamba akak buh bedak, buh celak buh lipstick..
bedak miyami aja.. tapi best taww..
celak avon..
lipstick dcl..

tapi nampaknye bab bedak tu ok dah agaknye..
tak yah nak tuka..
celak tu kalo beli brand apa pun kalo tak pandai pakai cam gitu jah!!
nampak nye akak kene pergi refresh balik blaja make up.. dulu g blaja kat akak fidah ni..
best..seronok .. n mcm2 tips aku dapat..
ni rasa cam nak pegi lagi.. advance sikit..

balik pada makeup aku tadi.. bab lipstick..
aku rasa aku kene tukar color lipstick tu..
kene pakai warna sikit ..
ooPPss.. bukan merah menyala..
kang melawan muncung ngan ahkak Lipstick yg sedia ada..

mungkin warna pink? 

ok sy berkenan yang ini benornya.. ermm.. 
kesimpulan nya.. sy nak tanya, seswai tak warna ni kat saya? ahahha..
huhuhu nak g topup barang makeup lah.. 


p/s: mesti encik somi kata.. alah wat bazir je.. beli nanti seminggu je rajin pakai.. pastu kering gitu je.. kekekekeke..

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

macam-macam mia #5


hr buat cupcake siang malam tu.. mia makan kek ngan mak lang dia.. mami plak sibuk makan sambil ambil gamba.. kamera tangan kanan , cake tangan kiri.. pasu terpandang mia makan cake salah..

mami: miaa.. makan  tangan mana tu? kan mami ajar tangan kaaaa nan... (sebab mia tgh pegang garfu tangan kiri suap kek)

mia: mami.. mami .. mami.. (sambil tunjuk mami yg masih memegang camera n br lepas gigit kek dr tangan kiri)

cik pelangi (mak lang): erkk.. ko pun makan tangan kiri la long.. 


mami: erk.. 


huhuhu dia pun sound mami jugak.. ni la nama nye anak2 ikut apa kita buat.. kalo salah ajar, salah la dia.. so mari kita sesama beringat.
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Monday, October 3, 2011

rezeki APC! alhamdullilah :D


aik.. kenapa dapat anw? bukan ke dapat apc biasa nye naik pentas amik hadiah n jumpa menteri segala?
ngeee eheheh bukan ahkak dapat apc.. akak nye turn lum sampai lagi (KOMPIDEN ko).. ahahah
ni rezeki orang lain.. tahniah 6 orang dr seksyen cagaran yang dapat APC..  memang tiap tahun mcm ni.. kalo sapa dapat APC, akan kompol duit sesama banje satu seksyen makan.. tahun ni kelainan dapat fast food.. hehehe ok pe.. Alhamdullilah.. ye la berkat.. ye la kejayaan bukan dtg dr diri sendiri sorang2 tanpa sokongan rakan2 lain jugak.. ye tak.. sharing is caring...

semoga pemenang apc tahun ni teruskan tingkat usaha untuk tahun akan datang , n kalo menang bole belanja lagi, kalo tak sila doa kan saya plak .. hehhee,... sy akan cuba tingkat usaha.. ye la orang tak penah dapat apc kan.. ngeeee

p/s:terfikir.. agaknya kalo masih ditempat lama kalo tak dapat apc jugak tak tahu nak kata apa.. tapi tade rezeki itu semua.. mak jenah ni memang suke perasan.. huhuhu..
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

mami seperti aku.. heheheh pinjam lagu lelaki seperti aku Alif Satar

sesungguhnya lagu ni fav mami ngan mia.. selalu nyanyi sesama dalam keta pagi2 otw anta g umah atukk..
mia selalu sambung.. anyaaak... (banyak) heheheh..
tetiba pagi ni terilham plak..
so dr kul 645 sampai kul 11 ni la keje sambil BUAT KERJA HAKIKI ok.. kang kata i ngelat.. hahahha

klik tuk tumbesaran mungkin..


p/s: sila backlink jika ader yg berkenan.. sekian terima kasih


Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

apakah?? makan kaki ka?

 hanya gambar mampu berbicara.. :D



Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

kekadang aku benci bila..

hanya yg bijak cerdas je leh baca.. sebab konfirm sentap kalo yg tak berkenaan baca..
reminder: this is my blog.. read at ur own risk.. tmpt aku meluahkn perasaan.. sebab aku tade tmpt sensasi aku nk luahkan.. so kalo sentap,  g lah cr tmpt sensasi sendiri k!
biasa la tak semua manusia purrr fek... tapi aku benci bila ader sesetengah manusia buat jelek tatkala hari ko sedang bermentari ceria.. 
tak semua orang mcm tu.. tapi bila ader seorang dua tu yang jadi masalah besar dalam satu organisasi/kumpulan/keluarga..
antara mende yg wat aku jelek:


1. "DIA" bukan seorang supperior tapi lagak seperti superrior.. hakikatnya hanya cuba mendapatkan perhatian dr supperior yg sebenar konon nya dia seorang yang purr fek...


contoh.. bila someone tade kat tempat mungkin ke jamban/klinik/ader emergency yg payah nak share..
tetiba dia dengan suara kuat2 tanya " eh.. mana si kodok eh? ASIK (ditekankan agar superrior sebenar dengar) ilang je! bang rimau, (jiran sebelah) ader tak kodok bg tahu dia pergi mana?"


2. pura2 perihatin tapi sebenarnya ko nak uptodate diari sensasi ko..
contoh: semalam kodok tak datang.. demam pepura
"DIA": eh kodok.. semalam ko cuti ye.. sian ko.. anak berudu ko tak sihat eh..
kodok: ha.aa berudu sy tak sihat..
"DIA": eh.. asik tak sihat je berudu ko.. tak kuat antibodi betul..
kodok: ye la.. berudu sy tak kuat antibodi.. err ko ader berudu?-berani dalam hati jahhh!!


"DIA" setelah pulang ke kandang..
" eh bang, ko nak tahu... si kodok tu punye berudu asik tak sihat je..tah apa dia kasi makan.. mesti tak pandai jaga"..
OOOOiiiii!! kodok ni boleh dengarrr la apa yang konon2 ko bisik2 dekat org tu...agak2 la..


3. pagi2 dah buat lawatan tapak dr satu kandang ke satu kandang..
ehh si kucing tak datang eh.. dia coti bape lama? ?
eh kak unta.. semalam coti ka? ko pegi mana? buat apa? dengan sapa?


urghhh.. banyak lagi aku nak tulis tapi br takat ni aku dah sentap sengsorang.. sebab sakit hati.. nanti lah aku update sikit2.. 




Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...