mari memfollow.. kengkawan.. kalo sy tak follow balik let me know ehh..

senyumm

Promosi Keahlian 2011

Friday, December 2, 2011

pizza meggi vs apam paddlepOp :D

         

kisah sedih dengan pizza meggi.. setelah berhari merancang, dan akak sayam aku dah buat dulu .. semalam baru la ade masa nak buat.. sambil buat sambil basuh baju kan..(multi tasking konon)..
ye la.. masa nak membako guna pan ajaib tu, cik mia dah meramuk.. saya nak meee mamiii.. saya nak meee.. ok ahkak besarkan sikit api.. (nak cepat masak)  buh cheese mozarela dan cheddar ..
sekali tgh leka kat mesin basuh bau. sniff sniff.. pizza aku hangitttt!!!.. hahahhaah.. atas menten.. bawah itam sudahhh.. makan ngan mia.. cheese dia tarik2 gitu..
oh ye. sy juga kedekut telor.. walau akak sayam dah pesan 1 maggi = 2biji telor.. sy buat 2maggi= 3biji telur.. haishh gagal sifir betul. abi pun makan tak banyak.. dia kata megi awak hangit la sayang.. adesh.. takpe la next time saya buat bebetul ok!!


ok yang ni kesah gembira.. smalam tgh lipat2 kain baju (owh basuhan 3 hari lepas), sambil tgk baby tv mia nampak budak sambut birthday dalam tu.. da nampak dia sengih2 sambil buat muka kiut.. 
mami.. sy nak kek pink!! 

hahahha dah agak dah.. awalnye mami nak wat ciskek.. tapi tade fresh milk tu yang tak membako..
usha2 ader dulu salin resepi kuih apam pelangi ..

alamakkk kene guna gula halus.. gula halus kat umah ni yg siap2 dah campo ngan tepung jagung.. (salah beli)
belasah je laa... sebab mia dah siap2 tolong buka almari amik mixer.. campo punya campo.. panas kan kukusan.. (first time ikut resepi ni sebijik2) mia dah xcited dah tgk bila buh pewarna pink tu..

mula nak buh dalam paper cup.. tapi tade paper cup seswai plak.. sume nye tuk muffin n cupcake.. (sebab bekas kukusan ku comel kan).. belasah je la guna bekas merah tu..huh! mula nak mendot pun tak berjaya.. sbb cik mia sangat tak sabar.. lebur aja selang2 warna.. n kukus..

sy memang tak pandai ngukus n selang 3 minit sy buka tinjau.. wahahahha.. kukus dalam 12 min.. cocok ngan lidi mcm dah masak.. ha dapat la 18 ketul tak sama saiz... cucuk ngan toothpick bagi kat mia.. panass kot.. hahha mami tak berani nak rasa.. dia pegi tgk tv, kejap tu datang balik.. nak lagi....

aku saspek mesti jatuh n terbuang.. gi cek kat depan, owh licin..kompom abis.. bagi dia ke 2, aku pun try makan.. hahahhaha ok rasa dia sedap!!.. (perasan) 
sudahnye makan berdua ngan mia ngan toothpick tu nampak cam aiskrim kan..
mami makan 3.. mia makan 5! melampoooo...
mia ckp.. emmmm sedap kek nyeeee.. salah la miaaa.. sedapnyeee kek!!! 

ermmm... nampaknye leh buat lagi.. untuk akak sayamm sorii tak dapat bagi sikit pagi tadi.. ahahhaa kelam klibut anta barang kamoo lupa nak bawak turun sekali tadi... insyaAllah dis weekend ok..  mokcik trauma la datang lambat,,,

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

6 comments:

Aminuddin Ishak (NYET) said...

ceyh letak nama apam padle pop.. poyo jerk.. pe² p0n thnx n sedap.. nyummm2...

*diera* said...

hahahha dah awokk kata paddle pop.. kak siah pun kata mcm aiskrim.. so bole la guna nama tu.. hehhe tq tq.. nanti bleh buat lagi.. :D

:|: TinTa Kibod :|: said...

hah bak resepi! haha...

i nk adiahkan u jam cam kt dataran tu...klu u lmbat gak i tatau la..

ha ha ha...

*diera* said...

owh akak nak resepi nanti sy kasi.. tgh carik link mana amik.. tapi kalo takde kat umah pun adeee... hehhehehehe

jam kat dataran? ok gak.. satu taman bangun sekali..wahahhaha

Anna Qawina said...

aslmkm Diera...oo..rsp ni ya...kalo nak salin ambik je..nnt leh try lg, letak dlm cup muffin yg keras tu pon blh apam ni, tak payah alas acu lompang tu, cuma susun dlm loyang je cup muffin tu..:)
Nak senag lebur je dlm loyang..hehe

t.kasih sudi try dari blog akak..:))

*diera* said...

tq kak anna.. hheheh nak buat dalam loyang, malehhh sebab nanti kene potong2.. ni sekali ngap heheh.. takpee nanti kalo ramai2 bleh buat dalam loyang.. tq sekali lagiii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...