mari memfollow.. kengkawan.. kalo sy tak follow balik let me know ehh..

senyumm

Promosi Keahlian 2011

Tuesday, December 20, 2011

lagi hot!.. paling hot dan hangat!!




huwarghhh.. abi pulak demam sampai masuk sepital.. tahun paling Hot untuk kami.. semoga abi cepat sembuh, dan tahun2 akan datang akan lebih sihat dan kebal.. InsyaAllah..

 ok.. anak dara yang dah sihat seronok nak memanjat tiang yang gantung nak masuk air kat abi.. hahahaah
abi jadi seram ngan mia..

sangat HOT kan!!



Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Friday, December 16, 2011

panass.. hangatt!!


huhuh.. yang hangaat dan panass.. badan damia zulaikha.. siann anak mummy demam panas.. huhuh.. sakit tekak, batuk, selsema.. semoga cepat sembuh ye sayang..  agaknye sebab tak dapat main2 ( tak larat) smbil baring2 pun baca alif ba ta,, nyanyi2.. mula2 mami ingat kamu ngigau.. rupa nya mata buka, muka sedih.. tapi mulut riuh lagi.. huhuh.. takpe la .. nanti dah sihat weekend ni kita ajak abi g pantai pullman lagi ye..

p/s: 18hb ni senamrobik kat taman cempaka.. ayoh!! mari2
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Thursday, December 15, 2011

sifir pengiraan tangga gaji sbpa w17

klik untuk tumbesaran.. sumber beritasemasa.com


haa.. banayak orang tanya.. banyak orang cari.. aku dapat ni pon setelah menggugel..  cara nak kira sifir tangga gaji? boleh lepak2 kat forum2.. banyak2 otai sana cerita.. errr sebenarnya aku pun blur2 jugak.. tapi  godek2 paham2 la kot tuk diri sendiri..


p/s: owh dalam gamba adelah N17.. gaji kita sama .. cuma beza singgit je.. so tambah tolak la ye..

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Wednesday, December 14, 2011

cheese kek..

ok tengok akak sayam dah upload gamba kek oren (sedap!).. saya pon nak upload gamba juga.. ahaha..  hari sabtu hari tu buat cheese kek.. sebab mak+adik2 nak datang kan.. heheheh first try.. sy buat sebijik2 ikut resepi... erm.. resepi ari tu sy print out dr blog mana ye, nanti sy carik balik share kat sini..

en suami suka sebab xmanis katanya.. sy plak tak berapa suka sebab bagi sy mcm tawar plak.. tapi very moist n cheesy.. hehehhe tapi paling suka, abah saya, sampai mintak sebiji untuk dibawa balik terus... siap promote kat kawan2.. haaha adoi.. ader yang menempah plak.. cemana nak menghantar ni? hehehhe..

kita urus kan kemudian.. moh layan gambaaa sebijik..


atas dia saya buh almond potong alus2.. heehhehe... ok.. jangan mintak sekarang.. tapi nanti2 sy bawa ke opis untuk santapan kawan2 k..

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Tuesday, December 13, 2011

di tasik buatan putrajaya..

ahad yang seronok.. Alhamdullilah, beberapa minggu kebelakangan ni, mood semua ok, tiap ahad kami cuba keluar bawa mia dekat dengan alam.. hehehehe..  kebetulan, ahad hari tu, atuk n nenek mia datang dr melaka,  pak ngah, maklang n paksu pun ade.. haaa.. amik sepanjang hari mia, berlari, melompat, seronok sangat nampak nye dia bila pakcik2 n makcik dia ada.. 

da petang2 sangat, lepas asar baru keluar rumah, mia dah lelap2 da.. bawak juga konon nak pergi main kat tempat minggu lepas (monumen depan opis mami) tapi mami teringat plak tasik kat pullman, alang2 atuk n nenek ade kita sereeett sekali.. masa sampai sebnarnya sesat2 jugak.. kami main area maritim je.. tak jumpa pun tasik tuk rendam2 kaki ni..

dah frust skit.. hahaha. tapi sib baik adik2 mami yang mereng ni memeriahkan suasana hari raya.. eh.. suasana petang, sambil2 abi menyusur tepi tasik, n abi jumpa kawasan ni... huhuhuhuhu..
pasir putih, tuluss mulusss.. "laut" kecil untuk anak2 mandi..
hehehehe.. mia dengan tak bawak baju spare, mami celurrr jugak kat situ,,
seriuss muka dia blur (baru bangun tido+ terkejut)

   pak ngah ngan mak lang layan mia..

 tak dalam pun air dia.. ok la.. hehhehe.. mia takut2 lagi.. 
suar dah basah, mami tak bawak spare.hahha next time ye sayang,.. mami beli baju mandi siap2.


1

mia kata "saya sejuk la" .. atuk bawak mia jalan.. hehehhe nak bagi mia panash..
tgk paksu, pakngah , mak lang n pak yong paiz pefeeling pantai pd, men bola pantai..
amek la ko adik2 oi...

so.. apa lagi.. dis weekend kalo tade apa hal, kita picnic situ!!!!
akak sayam,, jom!!!

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Monday, December 12, 2011

nak jumpa aaron Aziz, maya karin, lisa surihani @ aku eh?

                                                                        sumber : google

eh org lain lama dah g.. hahahha aku je br nak jumpe depa.. ader orang ajak detim tgk wayang mlm ni.. heheheh over excited.. ermm nak pakai baju apa ek? ahahha lama tak g detim cam ni.. hehehhe..

tiket dah ader.. so.. ombak rindu.. tunggu mami n abi mia... heheheheh




p/s : ye saya tahu.. saya poyo! ahahah...
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

aku pemalas!!

sangat la tak produktif minggu ni... pagi isnin aku asik dengar lagu ni!! haish..

bruno Mars- lazy song

Today I don't feel like doing anything
I just wanna lay in my bed
Don't feel like picking up my phone
So leave a message at the tone
Cus today I swear I'm not doing anything

I'm gonna kick my feet up and stare at the fan
Turn the TV on
Throw my hand in my pants
Nobodys gon' tell me I can't

I'll be lying on the couch just chillin in my snuggie
Click to MTV so they can teach me how to dougie
Cus in my castle I'm the freakin man
Oh Oh

Yes I said it
I said it
I said it cus I can

Today I don't feel like doing anything
I just wanna lay in my bed
Don't feel like picking up my phone
So leave a message at the tone
Cus today I swear I'm not doing anything

Nothing at all
Woohoo ooh
Woohoo ooh hooh ooh ooh
Nothing at all

Woohoo ooh
Woohoo ooh hooh ooh ooh

Tomorrow I'll wake up do some P90X
Meet a really nice girl have some really nice sex
And she's gonna sream out 'this is great' (Oh my god, this is great)
Yeaaah

I might mess around and get my college degree
I bet my old mam would be so proud of me

But sorry paps you'll just have to wait
Oh Oh

Yes I said it
I said it
I said it cus I can

Today I don't feel like doing anything
I just wanna lay in my bed
Don't feel like picking up my phone
So leave a message at the tone
Cus today I swear I'm not doing anything

No I ain't gonna comb my hair
Cus I ain't going anywhere
No No No No No No No No No
Oh

I'll just strut in my birthday suit
And let everything hang loose
YeahYeahYeahYeahYeah...
Ohh ohh

Today I don't feel like doing anything
I just wanna lay in my bed
Don't feel like picking up my phone
So leave a message at the tone
Cus today I swear I'm not doing anything

Nothing at all
Woohoo ooh
Woohoo ooh hooh ooh ooh
Nothing at all

Woohoo ooh
Woohoo ooh hooh ooh ooh
Nothing at all






p/s: aku mengalami nightmare malam tadi.. aku mimpi .. "bos" aku ckp dia nak tukarkan aku dalam masa 2 bulan sebab dia dah tak nak tgk muka aku kat sini lagi.. owh no.. huhuh tapi dalam tu aku buat keras kepala aku ckp.. tukar lah!!.. tapi dalam putrajaya je.. :D
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Thursday, December 8, 2011

mata


zaman it sekarang begitu mudah kan.. kalo kita alami sesuatu, yang kita tak tahu, cepat2 kita cari kesayangan kita.. pokcik google.. heheheh so aku petang ni asik mengalami kelopak mata kanan bergerak.. tertanya2 juga.. selalu orang ckp adelah tanda sesuatu.. hehehehhe..

dengan pantas menggogle dan ni info menarik aku jumpa dr blog rudi..

Jika alis kanan bergerak - akan bertemu orang yang disayangi

Alis kiri - akan mendapat wang

Kelopak mata kanan atas bergerak - akan mendapat keuntungan dan memperolehi keamanan

Kelopak mata kanan dibwah bergerak - akan mendapat kesusahan

Kelopak mata kiri atas bergerak - akan mendapat kebaikan

Kelopak mata kiri dibawah bergerak - hendak menangis

Ekor mata kanan bergerak - menerima kedatangan orang jauh

Ekor mata kiri bergerak - mendapat sedikit kesusahan

Biji mata kanan bergerak - akan menangis dalam bercinta

Biji mata kiri bergerak - berasa gembira dihati


Jika MATA KANAN sahaja yang bergerak 

6 - 8 am : akan ada yang menggoda atau menganggu
8 - 10 am : akan ada yang berkhianat
10 - 12 pm : akan ada urusan yang tidak baik
12 - 2 pm : akan menghadapi perkara yang menggembirakan
2 - 4 pm : akan ada wanita yang mempunyai perasaan menginginkan sesuatu
4 - 6 pm : akan didatangi orang tua atau saudara
6 - 8 pm : akan menerima tetamu dan seterusnya mendamaikan sesuatu yang baik
8 - 10 pm : akan mengunjungi saudara mara untuk menguruskan sesuatu perkara
10 - 12 am : akan diundang orang yang mempunyai hajat
12 - 2 am : akan ada yang jahil
2 - 4 am : akan menghadapi perkara yang menggembirakan
4 - 6 am : akan mendapat rezeki atau keuntungan

Jika MATA KIRI sahaja yang bergerak

6 - 8 am : akan didatangi tetamu yang jauh
8 - 10 am : akan menghadapi perkara yang menggembirakan
10 - 12 pm : akan menghadapi perkara yang menggembirakan
12 - 2 pm : akan mendapat keuntungan
2 - 4 pm : akan mendapat keuntungan yang berupa barangan
4 - 6 pm : akan mendapat rezeki
6 - 8 pm : akan menerima tetamu yang menyebabkan kegembiraan
8 - 10 pm : akan dikunjungi oleh saudara mara
10 - 12 am : akan mendapat pertolongan dari orang lain
12 - 2 am : akan mendapat kesusahan dan diserang penyakit
2 - 4 am : akan didatangi tetamu jauh
4 - 6 am : akan dikunjungi oleh saudara mara


yang aku highlight tu , itu la yang aku tgh alami sekarang.. tapi betul ka maksudnya?
huhuh sesama la kita tunggu dan lihat.. jgn percaya sangat nanti jatuh syirik pula.. heheheh..
ok bye..!
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

dah senteng!


yeay dah potong rambut depan.. hahahah.. mami nak potong dia nangis2.. serah pada kak pipin ngan atuk nor.. hasilnye.. mia tak nangis tapi senteng suda.. ahahhaa.. memula nampak dia semalam dah gelak2 sorang2 aku.. takpe.. rambut kan bole panjang balik... nampak dia pun cam selesa tade la asik gosok2 mata sebab rambut cucuk mata.. Alhamdullilah..


semalam masa drive balik umah , mia borak ngan mummy..(selalu balik kerja biasa aku tanya dia nak makan apa malam nanti)

mia: mami, tak nak nashi.. tak nak meee..
mami: jagung?
mia: tak nakk.. saye kenyang.. (tepuk2 perut)
mami: ok.. (selamattt tak yah masak) 
mia: mami... mia gumukkkk....
mami: ha? hahhahahahhaha

dah pandai nak jaga badan eh,, hahahha adoii sayang, masa mami baya kamu, mami belasahh je makan... tengok hasil sekarang kan comel.. gebu... hehhehehe .. takpe sayang janji sihat :D



pastu sekarang nampak dia mcm nak melawa.. mami punya cekak dia amik buat tiara.. kamu la penghibur hati mami..



bangun pagi tadi, dia sibuk tanya, tudung mia? tudung mia.. ha.. hari ni pakai tudung gi umah atuk.. hhehhe esok pasar malam kita beli tudung lagi k..
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Wednesday, December 7, 2011

Jadual Pembayaran Gaji 2012

salam.. walau masih menanti, pekeliling berkenaan gaji+pencen yang tak muncul2.. pagi ni member opis inform tarikh gaji untuk tahun 2012 dah ke luar di web Akauntan Negara.. bila ahkak tengok.. fuuuuhhh... korang tgk la ade yang gaji seawal 6hb... dasat2.. mesti pingsan nanti nak tunggu gaji next month..

hahahaaa... ye la ader orang boleh kawal perbelanjaan bagus la.. tapi selaku manusia biasa yng SELALU terbabas.. hari gaji lah sy tunggu...

moga tahun depan, sy akan lebih pandai uruskan kewangan saya..



p/s: kagum bila ader orang tak perasan hari gaji dah tiba.. mentor-menti.. sila beri tujuk ajar..

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Tuesday, December 6, 2011

“Saya cuma jogging je kat sini" -

“Apa salah saya bang? Saya cuma jogging je kat sini" - Isu Semasa - CARI Malay Forums

SHAH ALAM – “Apa salah saya bang? Saya cuma jogging je kat sini", ujar seorang lelaki gila seks setelah dia berjaya diberkas penduduk selepas mencuri beberapa coli dan seluar dalam wanita di flat PKNS Seksyen 7, dekat sini, pagi tadi.

Dalam kejadian kira-kira jam 6 pagi itu, suspek berusia dalam lingkungan lewat 20-an cuba mengaburi penduduk dengan memberi pelbagai alasan namun tembelangnya terbongkar apabila beberapa helai pakaian dalam wanita ditemui berhampiran tempat dia bersembunyi.

Difahamkan, lelaki tersebut pernah ditangkap melakukan perbuatan sama beberapa bulan lalu di kawasan perumahan berhampiran.

Saksi yang mahu dikenali sebagai Saiful berkata dia terkejut mendengar jeritan penduduk sebelum bergegas keluar rumah untuk melihat apa yang berlaku.

Selepas itu katanya, dia melihat kelibat seorang lelaki berbadan gempal melarikan diri dan dikejar seorang penduduk.

“Saya dan rakan serumah turun membantu mengejar lelaki itu. Kami berjaya memberkasnya setengah jam kemudian selepas dia keluar dari tempat persembunyiannya,” katanya.

Katanya, lelaki gila seks berkenaan diserahkan kepada unit peronda polis dan dibawa ke balai polis berhampiran.


credit to forumer cari.com :mirage_46

p/s: terkenang adinda cik pelangi penah duk situ.. err ko pun selalu ilang kain baju kan.. ha mamat ni yang amik k.. gi belasah diaa!!!

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

macam-macam mia #10

anak dara ni sekarang dah pandai merajuk..

ni gamba minggu lepas dalam keta, fresh br mandi dr umah atuk mami angkat terus masuk keta..

majuk tak nak kawan mami..

alasan: tak nak mandi awal2 sebab belum puas main2.. dah mandi tak nak sikat rambut pulak.. harus la kene bebel ngan mummy kan..

pastu dalam kete mami nampak mcm ader luka kat tangan dia.. mummy tanya kenapa terus dia merengkok macam tu.. huh!! majuk!! tak kasi kita usik luka dia..

adoi... dah besarrr anak dara ku ini..
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Monday, December 5, 2011

hujan dan sentap..

heheh tade la sentap mana.. tapi kesian umah akak sayam aku.. banjir air menitik dr umah atas tak berpenghuni.. memula i nak buat lawak seram, tapi tengok gamba kondisi nye serius, tak jadi.. nanti meramuk dia tak sayam aku lagi.. heheheh

sepanjang minggu lepas kan hujan lebat, walau belakang umah aku ader pasang awning, tapi sebab hujan lebat sangat, baju2 di ampaian tetap kuyup.. maka menyaksikan la minggu lepas 3 kali aku basuh baju yang sama.. iaitu, angkat dr ampaian, masuk mesin basuh, sidai, angkat masuk mesin basuh balik..

yela aku bukan ader bibik yang setia bekerjaran bila dengar hujan mulai turun.. sebut pasal bibik, aku nak citer pasal bibik belakang umah.. heheheh umah tu orang2 berada.. business catering.. so harus la ader 2-3 bibiks kan..

hari sabtu pagi hari tu aku bangun awal.. sesudah subuh aku bangun, basuh baju, habis satu trip terus g sidai sambil basuh baju lain..second trip pun selamat basuh n masa aku nak tgh sidai bibik belakang pun keluar nak sidai baju.. ok harus la ampaian aku sedang nak penuh masa tu.. n disebab kan cuaca ok, dan kalo basuhan banyak, aku akan sidai di pagar belakang umah aku tu.. (pagar umah aku)

bibik tu berburak lite2 ngan aku,.. sebab aku mcm takde mood nak borak2 kan.. yang peliknye dia siap mintak kunci pintu belakang umah aku .. aku paham niat dia baik nak tolong angkat kain baju aku, kalo hujan.. aku ckp takpe la bik terima kasih saja.. dalam sedap2 borak2 dia bebel2 sebab aku cheapskate nak amik bibik.. adoi cemana aku nak ckp ngan bibik ni tak paham2.. gaji basic aku pun lebih kurang ngan gaji dia, ceman aku nak amik bibik.. siap ceramah kat aku kalo amik bibik, balik kerja aku leh rehat aja la. itu la in la..

dalam borak2 tu aku tgk sidaian dia dah berjangkit ke pagar aku.. aik? aku ni still ader lagi satu load dalam tu, ko dah sidai baju kat pagar aku.. demn!!.. memang biasa dorang tompang sidai kat pagar aku.. tapi weekdays je la, oh FYI, bibik ni baru sebulan lebih kat sini.. bibik lama abis kontrak.
aku pandang dia wat tak reti.. aku plak malas nak gaduh.. ye la jiran kan..

aku amik la hanger.. aku hanger je baju2 aku.. tetiba ko tahu dia ckp apa?

bibik: iaaa.. ini la jaman ibu2 sekarang enggak reti, manakan bisa bajunya kering jika disidai  
                    rapat2 gitu..itu la.. disuruh punyai bibik enggak mahu melabur...                             

aku plak WTFish.. tapi dalam hati.. terus masuk umah.. buat tak layan n tunggu abi balik.. sambil kemas2 umah.. bila abi balik, aku ngadu ngan abi.. hahahah terus abi tolong aku angkat ampaian tu, bawak masuk dalam umah.. lagi puas hati..

nak kuar mana2 pun senang, tahu selamat, baju kering dalam umah ,.. abis la bil letrik.. sebab kipas rajin berpusing.. hahahha.. adoi la bibik.. mak sentap tau!!!!
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

ahad yang panjang..


seawal pagi, kami sekeluarga bangun dan bergegas ke taman cempaka.. beriadah.. eheheh ni minggu ke dua kami beriadah, ahad minggu lepas, kami pergi nan atuk mia.. minggu ni kami ber3 saja.. sebab atuk takde..
siyess seronok pula bangun awal pagi.. hehehh  bersungguh2 ngan sport shoes, berbekal sebiji bola mia dan sepasang racket badminton yang kami beli berharga RM125.00 eh RM12.50 SEPASANG,
bermain la kami.. hehhe adehh cam biasa baru ingat, gamba mummy tade...

  1. abi tgh bersiap nak pakai sport shoes..
2. amak dara ala harimau junior
3. abi nak main badminton ke nak main bola ni?
4. mia majuk tade patne sebab mami ngan abi sibuk men badminton

 1. amik la main.. gaya mcm pro je..
2.abi ajar mia 
3. mia belajar dr abi
4. bukti abi kalah men badminton ngan mummy, sampai tertanggal tapak kasut kejar bula..

 1.takde tapak kasut kita men gelongsor la
2. miaa still takut2 trauma nak men gelongsor
3.join aerobick.. abi berobik sambil dukung mia.. dasattt!!
4. mia seronok abi dukung dia sambil melompat2

 1. mia ngan abi .. mia asik ckp.. tebangg.. tebang.. ingat korang terbang???
2.abi angkat tangan ape tah? agaknye stuju nak join lagi 18hb ni..



ok pas tu kami balik umah, setelah selesai berpeloh masam, breakfast, oh ye breakfast beli dr pasar tani... mahal gak makanan nye.. hahah tapi bihun soto dia mantop!!.. kami nonton cerita korea back to back, n terkenang harus pergi kenduri kahwin di sungai buloh.. OMG!! sungai buloh kat mana ek? ader orang tu siap tak tahu dia bayang sungai buloh kat sungai BESI... hehehhehe..

ha amik meredah tol, Alhamdullilah sampai.. berkat power abi bawak kete.. heheheh .. dashat pengantin dapat hadiah tv LCD 43 inci dr mamat2 bangla jiran meke yang keje kilang berdekatan.. hehehheehe  owh lauk umah tu sedap gak.. ke aku lapar.. ++ takde gamba ok.. sebab mia tido... mami makan pun sambil memangku mia, muzik punya kuat pun dia tak bangun2...

otw nak balik baru dia terjaga.. kami ikut jalan mana tah, lalu damansara, n banyak bangunan tinggi.. ahahha masa tu muka mia curious sangat.. melopong tengok bangunan, billboard kiri kanan.. kesiann dia.. jarang2 keluar.. hahahah.. ala kalo bawak dr kecik bukan mia ingat kan.. ok la at least dr sekarang mia dah ingat, dah bole tanya apa tu? apa ini.. we have more fun kan..

pastu masuk putrajaya.. ami ajak abi benti kat tepi tasik.. memula abi benti kat jembatan.. mami tak mahu.. mami kata kita g monumen.. hahhaha mami pun br tahu sebab pegi pasar tani kat sana.. padahal depan opis je...seronokkk.. kami lari2.. eh berbaju kurung taw i..

tgk air tasik, main kat padang rumput dia.. abi pun good mood,.. mami n mia apa lagi.. seronok double tripple.. hehhehe siap g umai cafe.. hahahha ni pun br tahu tempatnye.. ntah, seronok sangat semalam.. mia siap buat mcm nak terbang, kanon2 dia burung bebas lari2.. hahahhaah

mami asik tanya abi salah makan ubat ke? heheh kesian abi.. ye la..bukan selalu kami dapat kuar2 mcm ni.. hehhehe ok la tu.. abi kata abi suka main2 kat situ.. so, nanti boleh datang lagi.. hehehhe

pastu balik umah, pas magrib sorang2 pengsan.. mami je pengsan kul 11.. ye la suri umah terchenta harus la buat kerja sampingan.. gosok baju + masak tuk bekal next day... kesimpulan kami sungguh gembira..
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Friday, December 2, 2011

resepi.. apam paddlepop :D

moh share resepi k..
resepi amek kat sini.. anna qaseh


Bahan-bahan(setengah adunan asal)
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh ovellet
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 150 gm tepung gandum - diera guna tepung kek
  • 150 gm gula halus - hana cume buh 90g je..-diera guna 100 *gula halus 50gula kasar
  • 125 ml santan kara -diera guna santan kotak cap apa tah
  • 1 sudu teh baking powder
  • garam secubit- diera tak boh sebab lupa
  • pewarna

Cara-cara
  • Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
  • Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
  • Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder kacau rata.
  • Bahagi kepada 3 warna yg kita suka. Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak.-- erm diera kukus 12 minit je.. ahahhaha sebab takut dia pecah..


** gula halus diera guna tu aderlah gula halus yang dah siap bercampor ngan tepung jagung.. maka dalam adunan diera tu ader tepung jagung sekali ye..

ok selamat mecubaaaa..

p/s: sejak bila plak membahasakan diri diera ni.. wahahahha
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

pizza meggi vs apam paddlepOp :D

         

kisah sedih dengan pizza meggi.. setelah berhari merancang, dan akak sayam aku dah buat dulu .. semalam baru la ade masa nak buat.. sambil buat sambil basuh baju kan..(multi tasking konon)..
ye la.. masa nak membako guna pan ajaib tu, cik mia dah meramuk.. saya nak meee mamiii.. saya nak meee.. ok ahkak besarkan sikit api.. (nak cepat masak)  buh cheese mozarela dan cheddar ..
sekali tgh leka kat mesin basuh bau. sniff sniff.. pizza aku hangitttt!!!.. hahahhaah.. atas menten.. bawah itam sudahhh.. makan ngan mia.. cheese dia tarik2 gitu..
oh ye. sy juga kedekut telor.. walau akak sayam dah pesan 1 maggi = 2biji telor.. sy buat 2maggi= 3biji telur.. haishh gagal sifir betul. abi pun makan tak banyak.. dia kata megi awak hangit la sayang.. adesh.. takpe la next time saya buat bebetul ok!!


ok yang ni kesah gembira.. smalam tgh lipat2 kain baju (owh basuhan 3 hari lepas), sambil tgk baby tv mia nampak budak sambut birthday dalam tu.. da nampak dia sengih2 sambil buat muka kiut.. 
mami.. sy nak kek pink!! 

hahahha dah agak dah.. awalnye mami nak wat ciskek.. tapi tade fresh milk tu yang tak membako..
usha2 ader dulu salin resepi kuih apam pelangi ..

alamakkk kene guna gula halus.. gula halus kat umah ni yg siap2 dah campo ngan tepung jagung.. (salah beli)
belasah je laa... sebab mia dah siap2 tolong buka almari amik mixer.. campo punya campo.. panas kan kukusan.. (first time ikut resepi ni sebijik2) mia dah xcited dah tgk bila buh pewarna pink tu..

mula nak buh dalam paper cup.. tapi tade paper cup seswai plak.. sume nye tuk muffin n cupcake.. (sebab bekas kukusan ku comel kan).. belasah je la guna bekas merah tu..huh! mula nak mendot pun tak berjaya.. sbb cik mia sangat tak sabar.. lebur aja selang2 warna.. n kukus..

sy memang tak pandai ngukus n selang 3 minit sy buka tinjau.. wahahahha.. kukus dalam 12 min.. cocok ngan lidi mcm dah masak.. ha dapat la 18 ketul tak sama saiz... cucuk ngan toothpick bagi kat mia.. panass kot.. hahha mami tak berani nak rasa.. dia pegi tgk tv, kejap tu datang balik.. nak lagi....

aku saspek mesti jatuh n terbuang.. gi cek kat depan, owh licin..kompom abis.. bagi dia ke 2, aku pun try makan.. hahahhaha ok rasa dia sedap!!.. (perasan) 
sudahnye makan berdua ngan mia ngan toothpick tu nampak cam aiskrim kan..
mami makan 3.. mia makan 5! melampoooo...
mia ckp.. emmmm sedap kek nyeeee.. salah la miaaa.. sedapnyeee kek!!! 

ermmm... nampaknye leh buat lagi.. untuk akak sayamm sorii tak dapat bagi sikit pagi tadi.. ahahhaa kelam klibut anta barang kamoo lupa nak bawak turun sekali tadi... insyaAllah dis weekend ok..  mokcik trauma la datang lambat,,,

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Thursday, December 1, 2011

nak abis kan stock

hmm kemas2 kat dapor tgk banyak pulak stok cekelat..
so agak2 ader tak nak wat tempah cekelat?
jgn risau xpired dia lama lagii...

coklat dengan filing almond/blueberi/no filing 
---sebekas rm17 (normal rm25)
 --45pcs

oreo coklat
--- RM1.30 per pcs (normal RM1.80)
--min oder 8pcs

hmm tu je kot, kalo ader produk lain sy bg tahu..  k bai!
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

apa kau mahu?

owh bukan isu semasa yg sedang berlaku di opis..

lately ni ader beberapa kali aku dengar radio.. biasa la radio kan buat prank call.. ader la few time aku dengar pempuan ni konon nak tahu adakah bf/tunang/suami dia bebetul sayang kat dia.. mesti nak cari isu konon2 nak menghangin kan mereka..

contoh ..

dj: elo.. awak seman bin sudin ka?
seman: iya saya..
dj: weh, baik ko lupakan je sinah bt sedap tu.. aku ni boipren dia..
seman: pehal plak? aku tunang dia.. nak kawen dalam 2 minggu lagi... ko sapa? apasal kaco aku
dj: aku la boipren dia.. aku tahu tahi lalat dia kat ketiak.. ko tahu? (saja bakar line)
seman: tuutt.. tuut,,(letak tepon)

tugas dj pasti dia nak buat sesuatu yang outstanding sebab nak naik kan radio.. dia rugi pe kalo korang putus pun.. yg aku tak paham hat pempuan ni.. pastu br la nak gelabah laki tu tak layan tepon.. tak hangkat tepon..
paling best putus terus..

terkejar2 la nak call balik radio mintak tolong dj bg tahu hal sebenar.. ape hal? sendiri bangang! 
bagi aku kalo ko sendiri yg cr isu nak kene lempang so harus la kene lempang! ok enough said..


p/s: kalo sendiri cari isu nak kene marah, datang la lambat g keje! -demn!!

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Wednesday, November 30, 2011

jom lunch!!

menu lunch hari ni.. di sponser oleh team mate aku..
hahha dia kasi semalam.. ari ni br nak makan..
sedap gak.. arghh harus beli sepeket n sorok kan..
#kedekut.. wahahahah


buh air sikit je.. pekat2 layannn


p/s tetiba murah rezeki.. mok kasi mee gureng.. alhamdullilah.. maka itu la lunch saya hari ni..
(pps) benonye bawak bekal nasi gureng untuk lunch.. tapi mcm biasa sume nye ku makan waktu bfast tadi.. wahahahha...

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

saya nak pergi bank!


Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Tuesday, November 29, 2011

bila muna berpampess..

pagi ni mia bangun awal.. pas dia minum susu, mami salinkan pampes dia..
pastu dia amik satu lagi pampes..n






abis la munaaa.. kene balut ngan pampes.. hehehhe takpe la mia.. esok2 dah biasa leh balut adik plak k..
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

gamba gedik kat hospital..

siyes.. kompom gamba muka aku tade.. ahahha hanya tangan2 sahaja beraksi..

31 oktober
1. tadaaa.. tak tipu tau masuk sepital (yelah tade pelawat kan..)
2.branula pink.. comelll kecik je.. tak masuk air, tapi amik darah..
3. pemandangan bila aku baring dr katil
4. iya aku hanya pakai baju itu dihospitalll... ngeee



7-9 november
1. cocok lagii untuk masuk airrr  total 4 je air masuk
2. oh branula hijau.. hat ni besar skit.. payoh nak gerak tangan..
3. botol air petama
4. ni la baju putih uniform untuk operate.. seksi tau.. ikat belakang.. nampak muntut!


gamba atas: sebab banyak berjalan, air tak turun.. oh ye.. sebenarnya sebab boring aku selalu usik natang tu... (cam pandai sangat) upanya terblock air dr turun.. sudahnye darah dah masuk tiub.. kene marah manja ngan nurse..dia kata kalo mcm ni nanti dalam badan kita akan jadi gatal2... heheheh owhhhh..pastu tobat tak usik2..





gamba bawah.. patut la orang breakfast tu skip katil aku.. upanya ader signboard ni. ntah bila nurse pasang aku tak pasti.. angah datang br aku pasan.. ces!!
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

aku, adik tak de , laparoscopy final part :D

okeh setelah bertangguhan, meh la sambung sebelum memori kene format kan.. heheheh

okeh Dr Shahril datang, pagi tuk, duk belek2 fail aku.. dia tak tanya banyak.. bila dia baca fail dia ckp.. Very intresting case.. apekah? sebab sejak dah tuka uniform untuk operate aku dah tak kuasa nak baca apa doktor tulis dalam fail aku tu.. hati mula membuak2 nak tahu, ape ader karangan menarik yg doc lain dah tulis dalam tu, berapa bintang aku dapat..(merepek) .. hahahahha

Dr. Shahril pesan.. kalo sampai petang aku belum masuk operation room nanti dia nak scan aku.. aku cam biasa.. okey!! ye la nak kata apa lagi kan.. sebagai seorang yang menunggu masa dan detik, hanya boleh berdoa dan berdoa dan juga berserah..

orang yang operate major sampai ketengah hari masih belum keluar.. cuma yang operate minor dh selesai.. siap dapat result dorang boleh keluar hr tu jugak.. huhuh aku ni dah ala2 berguling atas katil.. dan merapu kat pesbuk.. berguling sebab lapa n haus + mengantuk.. (asal tak tido je kan) hahaha.. kejap tu adik aku sampai.. borak borak la kejap..pastu dia balik umah..

Adillah call.. dia tanya status aku.. (sebab dia kerja petang so dia tak boleh datang awal tgk aku :D)  aku ckp la ok je.. just lapa n still belum tahu pukul berapa akan masuk labour  operation room... huhuhu .. dia suh aku sabar.. n kejap tu dia call aku balik.. dia kata sekarang ader 2 operation major (kanser servik dan buang rahim) n satu lagi bilik tgh operate ortopedik (eh betul ke tapi something bahagian tulang).. lepas tu dalam list ader orang mengandung plak ader apendik.. n ader emergency lain.. Adillah bagi idea, kalo nak cepat, kak ngah kata kat doc sakit perut lagi n dorang akan operate kak ngah urgent.. hahahha tak berani la makcik.. biar je la cara normal.. ala saja je pasal lapa tu sebab aku boring tak tahu nak buat apa..(tu ask pk makanan je)

bila petang, nurse escort aku g dating ngan (dr shahril) hahahha gila ko.. pegi scan la... masa tu dia scan dia kata ape tah,, ye dia kuat membebel.. tapi aku dah tak boleh nak tangkap sebab otak aku dah merawang2..
ok tetiba dia tarik screen (monitor yg tengok gamba perut tu) .. dia tunjuk ader mcm satu spot mcm dah pecah... ni tiub kiri awak.. see.. ur baby is here tapi dah pecah.. so wee need to clean up this mess.. n now confirn ur baby is gone.. 


reaksi aku? aku bersyukur,, kenapa? sebab at least walau tak lama aku mengandung, dapat la jugak aku merasa kehadiran dia, dapat la aku evening sickness walau sekejap.. mungkin belum rezeki aku n abi dan mia nak dapat adik.. balik ke katil, mak datang ngan abi dan mereka seludup mia bawak naik atas..

hahah mia tidur aku paksa dia bangun.. nampak je aku dia terkejut.. awat mami pakai baju putih,, terus dia peluk aku.. huhuh sedihhh,.. aku sedih sebab dia ckp.. mami sakitt.. adik sakit.. sambil usik perut aku..
huhu takpe la pujuk2 hati.. sampai la ke magrib.. pukul 7 lebih nurse datang.. dia kata kalo nak g buang air pergi dulu, operation room dah panggil.. ok.. aku pun dengan xcited terus la bersiap.. n dah siap2 baring atas troley tu.. pakai mcm shower cap tu , tetiba dapat call tak jadi.. ader satu case emergency.. arghh.. mak tensen.. kene turun dr troley tu, baring balik kat katil sendiri..(maluuu kot)

okeh pukul 8 br dia tolak aku ke operation room.. bila baring atas katil tu, tgk lampu2 kat atas kepala (Sebijik cam dalam drama taw) ahahah.. masuk operation room, doc check sume n dorang brief aku.. dia kata dia akan kasi ubat n aku akan tido sepenuhnya.. so huhu tangan kiri aku memang dah bercocok ngan branula tu.. ni dalam tu tangan kanan pon dia cucuk lagi .. kat pelipat tangan atas belakang siku tu pun ade.. kat dada dia pasang pad ape tah.. wahh rasa mcm bakal jadi xmen..ahhahaha

pastu dia buh mcm gas kat mulut tu.. huhu highhh siott... masa tu aku dengar doc kata .. jangan tidooo.. sy belum kasi kamu ubat.. tgk lampu.. tengok lampuuu.. jgn lelap....itu je laaa ayat last aku dengar..
tetiba aku dengar ting... (mcm benda jatuh) aku kelam kabut bukak mata .. sorry.. sorry.. sy terlelap   (punya rasa bersalah, sebab rasa belum makan ubat aku dah lelap)

nurse tu tergelak .. dia ckp.. dah habisss dah,, dalam setengah jam tadi.. memang saja dia buat bunyi tu nak tgk aku bangun tak..masa tu aku rasa seluruh sistem aku sakitt sangat.. n aku jerit.. nurseeee sy nak muntah.. belari la nurse tu datang bg aku pastik kuning.. selamattt aku muntahhh.. pas aku muntah... gelaaap...

bila aku sedar aku dah ader kat katil aku sendiri.. dr. azlina ade kat depan.. dia ckp something.. yg aku dengar, kita dah buang..... ,kita dah buang...., bole mengandung lagi.... ader belah kanan...  tak bole nak tumpu perhatian, aku nak nangis .. doctorr... sakitt.. nurseee.. sy sakitttt.. huhuhu rasa sakitt sangat dalam perut.. mcm isi kandungan tu dah beralih2 berkeceramok bagai...nurse datang enjet kat lengan n... gelapppp.. hahahahha

kul 4 pagi aku bangun.. mak aihhh segar ya amat.. bangun try rasa ader lagi tak kaki.. muahahha ni aku rasa lawak betul sebab auntie sebelah aku tu pesan, kalo lepas operate bila dah bangun cpat2 gerak kan kaki, takut doc telebih kasi ubat bius nanti kaki lumpuh.. apekah? .. hahahha.. aku bangun pegi toilet.. pergi terkucil... nurse terkejut aku jalan sorang2 .. laju je dorang iring aku..sesudah hajat, aku tanya, boleh sy makan? ye la seharian kot tak makan.. dia kata belumm bolee tunggu doc datang..

hmmm masa tu perut aku bertampal 4.. satu atas pusat (maknanya dia tebuk pusat aku) 3 bawah perut.. hehehhehe tak sakit sangat dah rasa just tak selesa.. tunggu la sampai siang.. doctor datang, dorang kata aku boleh minum milo.. tapiiiiiiiii.. orang yang hantar breakfast tu dengan selamba tak hantar makanan ke tempat aku.. huwargggh.. call adillah.. mintak tulun beli makanan..

pukul 11 br la adillah dapat datang.. dia sibuk dr malam tadi, pesakit dia ramai.. ha amik dia bawak nasi lauk ayam siap.. hahhaha.. heaven siot makan.. pastu dia uruskan aku nye discharge.. hehhe.. so aku kuar juga petang tu. rindu sangat nak balik umah dah..

hmmm tu la serba sikit.. cerita aku di laparoscopy kan..
tapi sampai sekarang rasa amat sedih, bila kadang2 mia usik perut aku dia ckp.. "akekom adik.."
dia tepuk2 perut aku.. dia pandang aku... dia ckp.. "mami.. adik takde" ....


tq korang yg bagi moral support n doa..
terutama en.suami .. bercuti tanpa gaji berhari2...
sayang kamo semua..
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

makin membesar dan sihat!

sebulan je lagi cik mia nak jadi 2 tahun.. hehhehe kejap je masa berlalu kan.. 

nah tengok.. dia da makin tembum.. ikut mami n abi nih.. hehhehe.. layan picca 
bruncH semalam kat metropoint kajang semalam...

pipi bulat.. tangan bulat.. ALhamdullillah..


 tangan tembum itu cuba nak merembat air abi..


maaf.. mami kata saya takde diskaun ye.. ni sy cuba ngurat abg cashier tu supaya bagi diskaun ayam kenny roges yg mami makan.. sebab mami makan banyak!!! hahhaahah




Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...