mari memfollow.. kengkawan.. kalo sy tak follow balik let me know ehh..

senyumm

Promosi Keahlian 2011

Tuesday, September 28, 2010

4 jenis personaliti..


ha.. nak share ilmu yang sy dapat dr kursus hari tu.. jenis2 personaliti.. hehehhe


Choleric
Kebanyakan pemimpin mempunyai personaliti ini. Mereka jenis yang berani kehadapan, berkeyakinan tinggi, bercita – cita besar dan sukakan cabaran. Lazimnya mereka bijak dalam membuat keputusan dan membuatkan mereka tidak terlalu bergantung kepada orang lain. Cuma kelemahannya, mereka agak degil, sukar menerima pandangan berbeza dan tidak sensitif terhadap perasaan orang lain.
*amat tegas dan garang.. hitam kata ko.. hitam la jawabnya.. heheheh

Phlegmatic
Individu yang mempunyai profil ini adalah seorang yang easygoing dan diplomasi. Mereka mudah bergaul dengan semua orang dan mempunyai ramai kawan. Kehadiran mereka diperlukan untuk mencapai perdamaian antara dua pihak di samping menjadi pendengar yang baik. Cuma lazimnya mereka tidak sukakan risiko dan cabaran. Lebih suka lakukan perkara yang mudah dan santai.
** dan seperti jinak2 merpati.. heheh kejap je dah hilang terbang...

Melancholy
Umumnya individu yang mempunyai personaliti ini seorang yang berfikiran tajam, organized dan artistik. Oleh sebab terlalu terperinci dan pentingkan details, kadangkala individu ini mudah mendapat tekanan dan perlu bersendirian. Walaupun begitu, kehadiran mereka sangat diperlukan dalam tugasan mengurus kerana mereka sangat pentingkan kesempurnaan. Malah artis, pemuisi, penulis sajak lahir dari golongan ini.
* mereka ni adalah orang yang suka memerhati.. perangai seperti burung hantu tu..

Sanguine
Jika ada dikalangan kawan anda yang popular dengan sifat ceria dan “happy go lucky”nya, maka dia memiliki personaliti ini. Kehadiran dia dalam mana-mana majlis pasti akan memeriahkan suasana. Sifat periang, peramah, suka bercerita, berjenaka, menjadi perhatian merupakan kriteria yang ada pada dirinya. Cuma kelemahannya kadangkala terlalu banyak cakap, mudah terlupa, tidak pandai mengurus, dan tidak serius.
* kekadang boleh jadi mcm tin kosong tau..hati2..



masa bekursus hari tu mereka kata sy kategori melancholy.. anda bagaimana? muahahah kelakar plak dikategorikan begitu..
tp hmm hakikat nye yang betul sy suka memerhati orang ok..













Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

3 comments:

syaftome said...

hmmm...pernah jumpa geng choleric nie...
skunk nie pun still kerja ngan org camnie..hehe...

i think i'm Phlegmatic..
ttp...kdg2 suka jgak ngan cabaran...
cuma bukan selalu...

*diera* said...

hehehhe choleric ni biasa kat bos2 hehehhe

phlegmatic ye.. hehhehe bagus2.. hehhe

syaftome said...

memang betul sangat tue...
memang x best kerja ngan bos yg camtue...
kalo sporting...xper lah jgak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...