mari memfollow.. kengkawan.. kalo sy tak follow balik let me know ehh..

senyumm

Promosi Keahlian 2011

Monday, October 25, 2010

kisah..rumah..

kisah ni mungkin ader kene mengena ngan sesiapa..bukan tujuan nak mengata sesiapa .. cuma inginkan pendapat.. huhuh tp ada ka yang baca? heheheh
cerita diolah ye .. tak la direct sangat.. hehhe

sepasang suami isteri membeli banyak rumah untuk pelaburan, dan sebagai harta
untuk diwarisi oleh anak2 nya nanti..
sementara menunggu anak2 nya besar dan bersedia untuk tinggal
sendiri dan berdikari,
mereka telah menyewakan rumah kepada penyewa.

oleh kerana mempunyai hati yang baik, dimana melihat penyewa pun seperti baru ingin memulakan hidup (berkeluarga), maka diberi kadar sewa rumah murah dr biasa.. dengan syarat akan dinaikan pada satu tarikh kelak..
(tuan rumah tak untung langsung kerana bagi sewa murah dr apa yang dibayar ke bank)

sehingga pada waktu sepatutnya (dipikirkan tuan rumah layak nak naik kan kadar)
penyewa memberi pelbagai alasan
smpi ader agak2 termarah2 kepada owner ni tadi..
sekali lagi owner yang baik hati.. terpaksa bersabar n kerana kasihan kan 'orang melayu'
owner lupa kan sahaja hasrat.. walaupun masih berharap..

note: sewa rumah pada harga 650 sedangkan bayar bank 750 dan harga sewa rumah sekeliling 900-1k

sehingga la pada suatu hari.. heheheh anak tuan rumah ni dah bersedia dah..
cehhh.. heheheh maka tuan rumah pun bagi tahu lah pada penyewa..
bagi notis 3 bulan k..

tapi apa jawapan? mereka tak mahu berpindah.. TAK MAHU..
dan katanya sanggup dinaik kan duit sewa ..
hmm.. beri mcm2 alasan dan sikit keras bunyinya...

tapi.. bukan ke tu harta orang.. jika orang dah nak ambil balik
apa kita boleh buat.. bukan nye segaja owner nak halau ke apa ke..
mereka ingin ambil balik hak mereka..

kalo ini terjadi pada anda apa kata anda..

kalo terjadi pada saya:
konon sy tuan rumah: - tade kompromi.. sy nak balik harta sy selama ni banyak bersabar n sy bukan nak bagi orang lain tapi darah daging sendiri... peyewa harus keluar pada masa ditetapkan.

konon sy penyewa:- selama ni sy dah ngelat, tapi jika benar tuan rumah nak bagi pada anak dia, terpaksa la saya keluar.. walaupun sy terasa sayang pada rumah ni, TETAPI jika sy mampu, sy akan negotiate ngan tuan rumah untuk beli rumah ni..



Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

3 comments:

Mila@Rimbun said...

hantar surat loyer je lah.. senang gitu

*diera* said...

hmm menarik tu.. tapi rasanya masalah tade black n white.. sbb everything on TRUST.. heheheh
hye mila@rimbun.. tq singgah

aiDieNa said...

Hmmm.. payah kalau orang tak paham bahasa nie.. camnie sebagai owner.. tuan rumah kena tegas.. jangan lembut sangat.. nanti owang pijak kepaler.. buat baik berpada²..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...