mari memfollow.. kengkawan.. kalo sy tak follow balik let me know ehh..

senyumm

Promosi Keahlian 2011

Tuesday, October 5, 2010

simple things dalam mendidik anak

owh dalam pencarian aku cara nak mengajar mia
yang kadang2 tak nak kat orang lain,
aku jumpa nih.. so nak share ngan orang lain..
credit to forumer at cari.com.my

Khas untuk parents , perkara2 biasa tp kdg2 lupa nak peduli.

1. Sentiasa bercakap sgn nada rendah. Tiada tengking2, tiada jerit walau marah.
2. Mghormati bapa sbagai ketua keluarga. Pinggan, gelas, air basuh tangan untuk si bapa diasingkan dari pinggan anak2.
3. Tempat duduk bapa iaitu di sofa 1 tmpat duduk, bukan yg loveseat atau sofa 3 tempat duduk.. mak kena tegas dlm hal ni. Anak2 akan ikut hormat bapa.
4. Tengok tv. Jika ada scene yg agak adult (well u know the horny parts), x tunggu masa sapa pegang remote org tu akan alihkan ke channel lain. Masing2 reti rasa malu.
5. Memuliakan tetamu. Xda yg lari sembunyi dalam bilik time org datang rumah.
6. Solat jemaah. Lepas doa, time salam, anak2 salam cium tangan mak dulu, baru tangan bapa. Tapi mak akan salam dan cium tgn bapa dulu.
7. Ajar anak berani bercakap benar walaupun pahit, marah anak pd salah mereka bukan marah sbb nak lepas geram.
8. Larang anak, berikan sebab kenapa larang, tak lupa beri alternatif lain untuk anak buat.
9. Anak buat salah. Jangan terus marah, kdg2 dia taktau perbuatan dia salah. Tanya dulu kenapa buat, lepas tu terangkan hal tu salah dan pesan jgn ulang lagi.
10. Jangan suka gelakkan, umpat, sumpah, perli org lain depan anak, diorang anggap its normal dan anggap sebagai "its okay" attitude.

Akhlak kita adalah cermin kepada anak2. Yep easy said than done hihiih...

masalah aku sekarang, mia tak nak kat orang lain.. biasa dia hanya nak kat aku,
hubby ngan maid tu je.. kat atok, atok sedara, makcik2 dia bila didukung
atau pegang paling lama tahan pun dalam seploh saat..
pastu dia melalak.. kadang2 aku tgk mereka2 mcm kecik hati ngan anak aku..
oh apa patut aku buat? ye la kadang2 kita ni nak gi toilet ke, makan ke, penat ke..
nak pass la dia bagi kat orang lain gurau2 n layan dia..
tapi dia melalak sampai berjujuran air mata..

apa harus ku lakukan? ader tips?? please.. sy buntu ... sbb atok2 dia mcm kecik hati dah.. huhuhuhu
mia oh mia..

Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

4 comments:

::cikjuju::◕‿◕ said...

hehe.mia takot ngan owg la...
tgk dulu ayg pon mcm tuh kan..wakakak....

lama2 oke la tuh...^__^

*diera* said...

ohoho memang kamu sangat takut orang.. sampai melekat di pintu grill.. tapi ni hmm tak tahu lah.. hehehhe orang dalam rumah pun dia tak mau.. pastu kenkadang dia pilih2 orang plak.. aiii cemano?

~ayu.oyie.yuna~ said...

salam perkenalan ;)
sy setuju ~'it's ok' attitude 2 yg kt x brp nak perasan & terbuat depan anak2.. mak ayah kena behave bila depan anak2.. tapi kadang2 bila dok ramai2,balik kg ke..susah nak control benda cam2...(",)

*diera* said...

selamat berkenalan juga.. hehehhe
its oke attitude tu kadang2 mak2 n bapak2 lupa diri bila jumpa kawan lama.. hahhaha tu la susah gak nak behave.. hehhehe takpe yang penting kita mesti beringat.. n terangkan kat baby yang mana betul mana salah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...