mari memfollow.. kengkawan.. kalo sy tak follow balik let me know ehh..

senyumm

Promosi Keahlian 2011

Tuesday, November 29, 2011

aku, adik tak de , laparoscopy final part :D

okeh setelah bertangguhan, meh la sambung sebelum memori kene format kan.. heheheh

okeh Dr Shahril datang, pagi tuk, duk belek2 fail aku.. dia tak tanya banyak.. bila dia baca fail dia ckp.. Very intresting case.. apekah? sebab sejak dah tuka uniform untuk operate aku dah tak kuasa nak baca apa doktor tulis dalam fail aku tu.. hati mula membuak2 nak tahu, ape ader karangan menarik yg doc lain dah tulis dalam tu, berapa bintang aku dapat..(merepek) .. hahahahha

Dr. Shahril pesan.. kalo sampai petang aku belum masuk operation room nanti dia nak scan aku.. aku cam biasa.. okey!! ye la nak kata apa lagi kan.. sebagai seorang yang menunggu masa dan detik, hanya boleh berdoa dan berdoa dan juga berserah..

orang yang operate major sampai ketengah hari masih belum keluar.. cuma yang operate minor dh selesai.. siap dapat result dorang boleh keluar hr tu jugak.. huhuh aku ni dah ala2 berguling atas katil.. dan merapu kat pesbuk.. berguling sebab lapa n haus + mengantuk.. (asal tak tido je kan) hahaha.. kejap tu adik aku sampai.. borak borak la kejap..pastu dia balik umah..

Adillah call.. dia tanya status aku.. (sebab dia kerja petang so dia tak boleh datang awal tgk aku :D)  aku ckp la ok je.. just lapa n still belum tahu pukul berapa akan masuk labour  operation room... huhuhu .. dia suh aku sabar.. n kejap tu dia call aku balik.. dia kata sekarang ader 2 operation major (kanser servik dan buang rahim) n satu lagi bilik tgh operate ortopedik (eh betul ke tapi something bahagian tulang).. lepas tu dalam list ader orang mengandung plak ader apendik.. n ader emergency lain.. Adillah bagi idea, kalo nak cepat, kak ngah kata kat doc sakit perut lagi n dorang akan operate kak ngah urgent.. hahahha tak berani la makcik.. biar je la cara normal.. ala saja je pasal lapa tu sebab aku boring tak tahu nak buat apa..(tu ask pk makanan je)

bila petang, nurse escort aku g dating ngan (dr shahril) hahahha gila ko.. pegi scan la... masa tu dia scan dia kata ape tah,, ye dia kuat membebel.. tapi aku dah tak boleh nak tangkap sebab otak aku dah merawang2..
ok tetiba dia tarik screen (monitor yg tengok gamba perut tu) .. dia tunjuk ader mcm satu spot mcm dah pecah... ni tiub kiri awak.. see.. ur baby is here tapi dah pecah.. so wee need to clean up this mess.. n now confirn ur baby is gone.. 


reaksi aku? aku bersyukur,, kenapa? sebab at least walau tak lama aku mengandung, dapat la jugak aku merasa kehadiran dia, dapat la aku evening sickness walau sekejap.. mungkin belum rezeki aku n abi dan mia nak dapat adik.. balik ke katil, mak datang ngan abi dan mereka seludup mia bawak naik atas..

hahah mia tidur aku paksa dia bangun.. nampak je aku dia terkejut.. awat mami pakai baju putih,, terus dia peluk aku.. huhuh sedihhh,.. aku sedih sebab dia ckp.. mami sakitt.. adik sakit.. sambil usik perut aku..
huhu takpe la pujuk2 hati.. sampai la ke magrib.. pukul 7 lebih nurse datang.. dia kata kalo nak g buang air pergi dulu, operation room dah panggil.. ok.. aku pun dengan xcited terus la bersiap.. n dah siap2 baring atas troley tu.. pakai mcm shower cap tu , tetiba dapat call tak jadi.. ader satu case emergency.. arghh.. mak tensen.. kene turun dr troley tu, baring balik kat katil sendiri..(maluuu kot)

okeh pukul 8 br dia tolak aku ke operation room.. bila baring atas katil tu, tgk lampu2 kat atas kepala (Sebijik cam dalam drama taw) ahahah.. masuk operation room, doc check sume n dorang brief aku.. dia kata dia akan kasi ubat n aku akan tido sepenuhnya.. so huhu tangan kiri aku memang dah bercocok ngan branula tu.. ni dalam tu tangan kanan pon dia cucuk lagi .. kat pelipat tangan atas belakang siku tu pun ade.. kat dada dia pasang pad ape tah.. wahh rasa mcm bakal jadi xmen..ahhahaha

pastu dia buh mcm gas kat mulut tu.. huhu highhh siott... masa tu aku dengar doc kata .. jangan tidooo.. sy belum kasi kamu ubat.. tgk lampu.. tengok lampuuu.. jgn lelap....itu je laaa ayat last aku dengar..
tetiba aku dengar ting... (mcm benda jatuh) aku kelam kabut bukak mata .. sorry.. sorry.. sy terlelap   (punya rasa bersalah, sebab rasa belum makan ubat aku dah lelap)

nurse tu tergelak .. dia ckp.. dah habisss dah,, dalam setengah jam tadi.. memang saja dia buat bunyi tu nak tgk aku bangun tak..masa tu aku rasa seluruh sistem aku sakitt sangat.. n aku jerit.. nurseeee sy nak muntah.. belari la nurse tu datang bg aku pastik kuning.. selamattt aku muntahhh.. pas aku muntah... gelaaap...

bila aku sedar aku dah ader kat katil aku sendiri.. dr. azlina ade kat depan.. dia ckp something.. yg aku dengar, kita dah buang..... ,kita dah buang...., bole mengandung lagi.... ader belah kanan...  tak bole nak tumpu perhatian, aku nak nangis .. doctorr... sakitt.. nurseee.. sy sakitttt.. huhuhu rasa sakitt sangat dalam perut.. mcm isi kandungan tu dah beralih2 berkeceramok bagai...nurse datang enjet kat lengan n... gelapppp.. hahahahha

kul 4 pagi aku bangun.. mak aihhh segar ya amat.. bangun try rasa ader lagi tak kaki.. muahahha ni aku rasa lawak betul sebab auntie sebelah aku tu pesan, kalo lepas operate bila dah bangun cpat2 gerak kan kaki, takut doc telebih kasi ubat bius nanti kaki lumpuh.. apekah? .. hahahha.. aku bangun pegi toilet.. pergi terkucil... nurse terkejut aku jalan sorang2 .. laju je dorang iring aku..sesudah hajat, aku tanya, boleh sy makan? ye la seharian kot tak makan.. dia kata belumm bolee tunggu doc datang..

hmmm masa tu perut aku bertampal 4.. satu atas pusat (maknanya dia tebuk pusat aku) 3 bawah perut.. hehehhehe tak sakit sangat dah rasa just tak selesa.. tunggu la sampai siang.. doctor datang, dorang kata aku boleh minum milo.. tapiiiiiiiii.. orang yang hantar breakfast tu dengan selamba tak hantar makanan ke tempat aku.. huwargggh.. call adillah.. mintak tulun beli makanan..

pukul 11 br la adillah dapat datang.. dia sibuk dr malam tadi, pesakit dia ramai.. ha amik dia bawak nasi lauk ayam siap.. hahhaha.. heaven siot makan.. pastu dia uruskan aku nye discharge.. hehhe.. so aku kuar juga petang tu. rindu sangat nak balik umah dah..

hmmm tu la serba sikit.. cerita aku di laparoscopy kan..
tapi sampai sekarang rasa amat sedih, bila kadang2 mia usik perut aku dia ckp.. "akekom adik.."
dia tepuk2 perut aku.. dia pandang aku... dia ckp.. "mami.. adik takde" ....


tq korang yg bagi moral support n doa..
terutama en.suami .. bercuti tanpa gaji berhari2...
sayang kamo semua..
Terima Kasih baca post neh.komen jom!!

2 comments:

Aminuddin Ishak (NYET) said...

tabah n kuatkan semangat tu...
yg pnting akak terus jage ksihatan k ... =)

*diera* said...

tq aminn.. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...